La setmana passada va inaugurar-se al Macba una mostra retrospectiva sobre Pablo Palazuelo, una de les figures clau de l'art espanyol de la segona meitat del segle XX. Palazuelo, de 92 anys, va instal·lar-se a París als anys 40 i va mantenir-se al marge de les tendències de l'època reconeixent com a influències únicament Klee i Kandinsky. L'exposició és una de les més completes que se li han dedicat mai al pintor i escultor i recull al voltant de 350 obres. El que no és tan conegut és que les escultures que s'hi exposen s'han elaborat a Mataró.
Pere Casanovas, de 63 anys, en fa trenta-cinc que va obrir el taller d'escultura i treballa amb Palazuelo des de la dècada dels setanta. Ell és pintor i quan tenia 60 anys decideix obrir una nova dimensió que és l'escultura i em ve a veure a mi. Des de llavors, Casanovas ha realitzat totes les escultures de Palazuelo, amb qui l'uneix una bona amistat: ara ja és gran, però ell ha passat moltes èpoques aquí: venia, s'estava una setmana o quinze dies cada mes, dormia a l'hotel i ens estàvem al taller de les deu del matí fins a la una de la nit, dinàvem a algun restaurant de la comarca, parlàvem molt. Casanovas defineix l'artista madrileny com una persona entranyable, que a l'hora de treballar és molt de tenir una idea i anar parlant, anar-la desenvolupant aquí sobre la marxa.
Casanovas també ha treballat amb artistes com Josep Maria Subirachs, Antoni Tàpies, Xavier Mariscal o Miquel Navarro. El seu taller és l'únic taller de l'estat que treballa amb tots els materials i totes les parts formals, siguin figuratives, abstractes o simbòliques. D'obres elaborades al seu taller n'hi ha a Barcelona (Núvol i cadira, de Tàpies, o David i Goliat, d'Antoni Llena, per exemple), Madrid, València, Bilbao i a la majoria de museus de l'estat. I també a Mataró: el brau de la plaça Itàlia, d'Ángel Heredero Bravo, o L'esperit de Figuera Major, de Manuel Cusachs, a la Ronda de Sant Oleguer.