La celebració de la Diada de Sant Jordi a Mataró arriba marcat per dues novetats que intentaran compensar una important pèrdua. Es potencien els actes per al públic familiar amb dues propostes a la plaça de la Muralla, i s’incorpora un ball popular a la plaça de l’Ajuntament. Per contra, cau del programa d’actes una de les cites més tradicionals, el Llibre Gegant de Contes, que promovien Robafaves i la COPP. La biblioteca Pompeu Fabra ha acollit aquest dijous la presentació del programa d’actes, que ha anat a càrrec del president de l’IMAC, Joaquim Fernàndez, acompanyat del dissenyador del cartell de Sant Jordi d’enguany, Jordi López.
“Des de l’IMAC hem vist que una de les mancances que calia reforçar era tot el que fa referència als actes en família”, ha explicat Fernàndez. Per aquest motiu, s’han programat dos espectacles d’animació infantil el dissabte 21 i el diumenge 22 a la plaça de la Muralla, un “escenari molt agraït i agradable que creiem que cal potenciar”, segons el regidor. El primer tindrà lloc dissabte a la tarda a càrrec de Jaume Barri, que convidarà petits i grans a ballar mitjançant to tipus d’estils musicals. L’endemà al migdia, serà el torn de l’espectacle infantil ‘De Bracet’, de la companyia Samfaina de Colors. L’objectiu de l’obra és unir música i poesia sense estridències, de manera senzilla i imaginativa, per aproximar-les als infants.
Les activitats familiars serviran per compensar la pèrdua del Llibre Gegant de Contes, una activitat promoguda des de fa 35 anys per Robafaves i la COPP. Es tracta d’una de les iniciatives més tradicionals del Sant Jordi mataroní, en què els ciutadans podien presentar els seus contes i escrits per ser dibuixats per il·lustradors professionals. Fonts de l’IMAC han explicat a capgros.com que l'organització de l'acte depèn de Robafaves i la COPP (Centre d’Orientació Psicopedagògica), i que des de l’organisme municipal s’ha mantingut “la mateixa subvenció” per a l’acte dels darrers anys. La suspensió de l'acte, per tant, es deuria a un tema intern de les dues entitats. Des de la llibreria, però, la versió que donen és diferent. Asseguren que la COPP no s’ha vist en cor d’organitzar l’esdeveniment perquè la citada subvenció ha anat baixant en els darrers anys. En la situació actual que travessen, Robafaves tampoc ha volgut assumir-ne els costos de l’organització.
Ball popular
L’altra gran novetat de Sant Jordi és el ball popular que tindrà lloc dissabte 21 a la nit a la plaça de l’Ajuntament. “Té tota la voluntat de consolidar-se, i esperem que ben aviat es converteixi en una tradició”, ha dit Fernàndez. Sota el nom de “Ball de nit”, la iniciativa s’allargarà fins ben entrada la matinada i vol aprofitar l’arribada del bon temps i l’inici de la temporada de festes populars al carrer. La música anirà a càrrec de la Banda del Drac, integrada per músics maresmencs.
Més enllà d’això, no faltaran les activitats ja clàssiques del Sant Jordi mataroní. El menú de la Diada serà l’habitual, amb la Trobada dels Gegants, Gegantes i Nans, l’actuació dels Capgrossos i la Fogonada. L’espectacle de foc, un dels punts àlgids de Sant Jordi, seguirà el seu format i recorregut habitual, tot i que el final promet sorpreses –que avui no s’han volgut desvelar- per al públic assistent. Posteriorment hi haurà un ball tradicional amb el grup Els Borinots TQT i el seu espectacle d’electrofolk.
El programa d’actes es desplega des del dilluns 16 d’abril fins al divendres 27, i arrencarà amb la conferència de l’escriptor Sebastià Alzamora, Premi Sant Jordi 2011, a l’Ajuntament. Entre les diferents propostes, hi figuren tradicions com la jornada de portes obertes a l’Ajuntament, el Memorial Joaquim Casas, la ballada de sardanes o el llibre gegant de receptes de cuina. Les parades de llibres s’instal·laran a la plaça de Santa Anna a partir del divendres 20.