Els Mossos d'Esquadra han anunciat la desarticulació d'un "grup organitzat" que, segons el relat policial, va liderar els actes vandàlics succeïts a Barcelona dissabte passat a Barcelona. El grup estaria format per 8 persones, 6 de les quals italianes, vinulades a dues naus ocupades a Mataró (el centre social ocupat Nabat, a la ronda Prim) i a Canet de Mar (Can Jover). Diversos dels detinguts van ser traslladats per la policia a Mataró, perquè fossin presents durant l'entrada i registre a l'antiga fàbrica ocupada de la ronda Prim i a l'edifici canetenc.
Segons han explicat aquest dimarts els Mossos d'Esquadra, els vuit detinguts són 5 homes i 3 dones, tots majors d'edat. Sis d'ells són de nacionalitat italiana, un de nacionalitat francesa i un altre d'espanyola. Aquest dimarts al matí han passat aquest matí a disposició judicial com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, delicte de temptativa d’homicidi i els delictes de desordres públics i danys. Segons el conseller d'Interior, Miquel Samper, bona part dels detinguts estan vinculats a moviments anarquistes internacionals.
Entre els detinguts hi ha una dona a qui s'acusa de ruixar el vehicle policial amb líquid inflamable
La Policia de la Generalitat i la Guàrdia Urbana van realitzar tretze detencions dissabte a la nit, entre elles les dels 8 membres d'aquest suposat grup, després dels greus aldarulls i actes vandàlics viscuts a Barcelona en acabar la manifestació pacífica per reclamar la llibertat del raper Pablo Hasel. Els Mossos acusen aquestes 8 persones d'haver "actuat de manera conjunta" en la crema d'una furgoneta de la Guàrdia Urbana, a l’interior de la qual hi havia l’agent conductor del vehicle que va poder sortir per la porta del copilot sense patir ferides. El propi Samper va apuntar dilluns que una de les detingudes és una dona italiana presumpta responsable de ruixar el vehicle amb líquid inflamable. En aquest sentit, va insistir que si la furgoneta hagués explotat es podria haver produït una mort i, per tant, el que es va produir és un homicidi en grau de temptativa.
Entre els membres del grup hi havia sis italiants, pretesament vinculats a moviments anarquistes
Els Mossos van detenir totes aquestes persones després d'un dispositiu especial dut a terme un cop, segons el relat policial, s'havia detectat a les mobilitzacions dels darrers dies "l’existència d’un grup molt actiu que actuava amb un alt nivell d’organització cometent accions agressives i violentes cap a la policia". Els Mossos expliquen que els detinguts "actuaven sempre en grup, alguns realitzaven l’acció vandàlica i la resta protegien l’acció i donaven cobertura i la via de sortida per tal d’evitar la seva detenció". A banda, constaten que "en tot moment prenien mesures de seguretat i autoprotecció per tal d’evadir l’acció policial, de manera que aprofitaven la gran quantitat de persones que hi havia aplegades per tal de promoure l’acció violenta i generar el màxim de confusió i dificultats per part de la policia".
La investigació va portar a relacionar els detinguts amb dues naus industrials ocupades a Mataró i a Canet de Mar. Per aquest motiu ahir dilluns els Mossos van realitzar entrades i escorcolls als dos edificis, en presència dels detinguts. L'objectiu de les entrades, que a Mataró es va dur a terme al llarg de més de quatre hores, va ser recollir el màxim de proves i indicis que relacionés els detinguts amb els fets investigats i la seva trajectòria delictiva.
Ocupada des de l'any 2018
La nau industrial abandonada de la Ronda Prim, cantonada amb carrer Goya, va ser ocupada l'any 2018 i des de llavors es coneix com a Centre Social Ocupat Nabat. Forma part d'un seguit d'edificis industrials en desús des de fa més d'una dècada, a l'espera de ser enderrocats per a desenvolupar el nou sector urbanístic adjacent a Can Fàbregas. El mateix 2018 la Policia Local i el servei de Llicències va dur a terme les primeres actuacions a l'edifici, després de detectar-se l'ocupació i que els veïns es queixessin de problemes de soroll i convivència.
La nau de la ronda Prim ha estat notícia per concerts i festes il·legals
Durant aquests darrers tres anys, les actuacions que ha dut a terme l'Ajuntament en aquesta nau han estat vinculades amb molèsties per soroll, l'ocupació de l'immoble (el procediment habitual d'identificació, comunicar incidències a la companyia elèctrica i contactar amb la propietat); i també activitats que s'han dut a terme a l'interior. Entre elles, un concert el maig de l'any 2019, quan es complia el primer aniversari de l'ocupació. La Policia Local va desallotjar el concert, que s'havia publicitat a les xarxes socials com a 'Primer anviersari del Nabat' i que comptava amb la participació de diversos grups musicals.
També es va fer una inspecció tècnica per part de Llicències per comprovar l'estat de l'immoble, que va concloure que s'estaven ocupant com habitatge un espai que ja tenia aquest ús i que es troba a sobre de la fàbrica, que no presentava deficiències importants. La nau també va ser notícia per la celebració d'una festa il·legal l'abril passat, en ple confinament. Malgrat l'operatiu policial d'aquestes darreres hores, la nau segueix habitada, per la qual cosa l'Ajuntament manté el seguiment sobre l'ocupació.