Una escena de l'obra

V. B.

Aires de tragèdia grega al Monumental

Oriol Broggi presenta la seva particular versió d'Antígona, el clàssic de Sòfocles, amb la intenció de fer-la propera al públic actual

El Teatre Monumental viurà aquest cap de setmana una tragèdia grega de proporcions majúscules. El seu escenari acollirà, en doble sessió dissabte, dia 5, i diumenge, dia 6, la representació d'Antígona, el gran clàssic de Sòfocles, adaptada pel director teatral Oriol Broggi, un dels principals noms dels nous corrents de la dramatúrgia catalana, tal i com el públic mataroní ja va poder comprovar el passat abril amb la representació de Primera Història d'Esther, al Monumental.

Broggi ha preparat ara una versió amb un cert toc contemporani, tot i mantenir una posada en escena clàssica, amb vista a acostar el màxim possible al públic actual una obra que es remunta 25 segles. Per això, el dramaturg ha preferit basar-se en traduccions d'Antígona en català, castellà i francès en lloc de traduir-lo directament del grec. «Hem aconseguit un text rigorós, encara que filològicament no és estricte», va dir Broggi durant la presentació del muntatge.

Antígona és un dels grans drames de la història del teatre, una història d'amor fraternal de fatídic desenllaç. L'argument parteix de la lluita entre Etèocles i Polínicies, fills mascles d'Edip. Els dos germans moren lluitant als afores de la ciutat de Tebes, Etèocles defensant la ciutat i Polínicies lluitant amb els assetjadors. Per aquest motiu, el governador de Tebes, Creont, decreta que Etèocles sigui enterrat amb tots els honors i el cadàver de Polínicies se'l deixi sense sepultura perquè es podreixi amb el sol i sigui devorat pels animals carronyers. Antígona, filla d'Edip i germana dels dos guerrers morts, es revela davant la situació i lluita per enterrar com els déus manen Polínicies, donant prioritat a l'estima que sent per ell per sobre dels conflictes bèl·lics. Antígona aconsegueix enterrar son germà, però és descoberta pels guàrdies de Creont, acusada de rebel·lió i condemnada a mort.

El camí de la catarsi
El plantejament deriva en reflexions al voltant de la importància de la família, el perdó i el respecte als traspassats, sentiments que poden entrar en contradicció amb les legislacions dels governants. Elements, sens dubte, disposats per conduir l'espectador a la catarsi, i que Broggi ha volgut potenciar. Per aconseguir-ho compta amb dos actors d'excepció, Pep Cruz i Clara Segura, com a Creont i Segura.

De la Biblioteca Nacional a Mataró
Antígona es va estrenar el dia 8 de març en un escenari poc usual: la Biblioteca Nacional de Catalunya. L'espai escènic, de forma rectangular, estava format per una passarel·la de sorra i oliveres. Les grades estaven situades als dos costats de l'escenari, amb una capacitat total de 140 espectadors, que estaven situats de manera molt propera als actors. «Sembla com si els espectadors fossin els mateixos ciutadans de Tebes», va dir Pep Cruz. L'aire contemporani el dóna el vestuari, a càrrec de Roser Vallvé.

L'original posada en escena, però, es veurà una mica diferent al Monumental. A causa de qüestions tècniques, segons s'informa des del Patronat Municipal de Cultura, l'obra es representarà mantenint el format clàssic, «a la italiana», amb els seients davant l'escenari.

Dissabte 5 · a les 10 de la nit / Diumenge 6 a les 7 de la tarda, al Teatre Monumental. Preu: 19,6 e (platea) 16,2 e (amfiteatre)