Vídeo cedit per Televisió de Mataró

V. B.

‘Anem al teatre’ celebra 10 anys acostant les arts escèniques als escolars

La programació del cicle, que s'estén tot el curs, està conformada per 18 obres de teatre, música i dansa

Acostar les arts escèniques a infants i joves i fer-los gaudir de bones experiències perquè familiaritzin amb l’experiència teatral i en un futur es converteixin en públic habitual. Aquest és l’objectiu de la campanya Anem al Teatre, impulsada per la Diputació de Barcelona i els ens locals, i que a la comarca del Maresme viu la seva desena edició. Els responsables de la iniciativa han presentat aquest dimecres la programació del cicle d’enguany, conformada per un total de 18 obres de teatre, música i dansa adreçades a alumnes dels centres d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat de la comarca. Aquest 2009, ja s’han gestionat 42.369 inscripcions a la comarca, 13.812 corresponents a alumnes de la capital del Maresme.

Una de les principals novetats d’enguany ve motivada, com tota proposta d’arts escèniques a la ciutat aquest curs, per les obres del Monumental. Aquest fet obligarà a utilitzar dos altres recintes a Mataró, el Foment i la sala Cabañes. “Hem volgut mantenir el programa arribant a acords amb altres equipaments perquè aquest cicle ens sembla molt estratègic”, va explicar el president de l’IMAC, Sergi Penedès, durant la presentació. El regidor va argumentar que l’Anem al Teatre sempre ha de tenir la qualitat en el punt de mira. “Una mala experiència en edats petites és una llosa que pesa en la memòria”, va apuntar. La presidenta de l’IME, Conxita Calvo, va dir per la seva banda que aquest programa d’arts escèniques “posa en marxa nous recursos d’aprenentatge entre els alumnes”, i reforça els aspectes curriculars “d’ùna manera més lúdica i profunda, i amb més èxit que si ens trobéssim en una aula tradicional”.

Durant el curs passat, 23 municipis del Maresme, 85 escoles i 22990 alumnes (43.000 espectadors en total) van passar per l’Anem al Teatre. Unes xifres que esperen igualar o augmentar enguany en aquest programa ambiciós, consolidat i també “força car”, tal i com va reconèixer Joaquim Aloy de la Diputació de Barcelona. No pas per als alumnes, que han de pagar 4,85 euros per obra, sinó pel pressupost global que mou: 400.000 euros tan sols al Maresme, sufragats pel preu de les entrades i l’aportació dels Ajuntaments, la Diputació i l’Obra Social de Caixa Terrassa. Una de les claus d’aquest elevat pressupost és la limitació de l’aforament a 350 persones (250 si son d’educació infantil), de cara a que tots els infants espectadors puguin gaudir plenament de l’obra. Les escoles, a més poden descarregar-se guies didàctiques per a treballar a classe els continguts de cada obra, abans o després d’anar al teatre.

Del total de 18 obres que formen la programació, dividides segons la seva adequació per a cicles educatius, Alcoy en va destacar especialment tres. L’Orquestra Àrab de Barcelona, una formació de “prestigi contrastat”; la companyia Karlik Danza Teatro, que presentarà el seu espectacle Niña Frida, premiat arreu del món, i Sin Cola, de la companyia italiana Quelli di Grock