Recreació del futur Parc Circular Mataró Maresme

Vern Bueno Casas

L’any de l’aposta definitiva per l’economia circular

El llançament de la nova marca Maresme Circular encapçala l’estratègia del Consorci de Residus per transformar el model de producció i de gestió de residus al territori

L’any 2022 ha vingut marcat al Consorci de Residus del Maresme pel seu gran salt endavant estratègic per impulsar una nova marca, Maresme Circular. L’objectiu: repensar el model de producció i consum al territori, de cara a que l’organisme esdevingui l’agent d’economia circular per als ajuntaments, institucions, empreses i ciutadania de la comarca. El futur passa per un canvi radical en matèria productiva i de gestió de recursos, amb una aposta ferma per l’economia circular, és a dir, convertir la línia formada per l’extracció, la producció, l’ús i l’abocament en un cercle de reaprofitament continu. Per aconseguir aquesta missió Maresme Circular compta amb projectes com el Parc Circular Mataró-Maresme, una iniciativa única a nivell europeu; un Circuit de reaprofitament alimentari i un projecte per apropar el canvi del model de consum als instituts, entre d’altres. 

Una d’aquestes eines serà el Pla de Prevenció de Residus Municipals, que estableix unes línies estratègiques i accions tipus que facilitin als municipis consorciats la prevenció i reutilització de residus municipals. El Pla vol reduir un 26,4% la generació de residus a la comarca de cara el 2027, respecte l’any 2010. És a dir, passar de la mitjana de generació de residus d’1,72kg/habitant i dia de l’any 2010 a l’1,26kg/habitant i dia el 2027. 

De cara a promoure totes aquestes iniciatives, El Consorci de Residus del Maresme ha rebut aquest 2022 1,8M€ d’ajuts per impulsar projectes d’economia circular. Els ajuts, atorgats per l’Agència de Residus de Catalunya, provenen dels fons Next Generation de la Unió Europea i permetran finançar tres projectes d’infraestructures de preparació per a la reutilització de residus voluminosos, roba i material tèxtil i bicicletes i un de millora de la separació de residus de la fracció resta. 

Enguany també cal subratllar la incorporació que el Consorci ha fet de l’ús de la realitat virtual com una eina més del recorregut que els escolars fan per les instal·lacions. L’experiència immersiva, desenvolupada per l’empresa Glassworks, i integrada dins del programa d’educació ambiental del Consorci, serveix per divulgar l’activitat que es duu a terme al centre i incideix en la necessitat de reduir la generació de residus, principalment plàstics i tèxtils.


Els principals reptes  

  • Reduir la generació de residus. El Maresme vol generar un 26% menys de residus d’aquí a 5 anys 
  • Avançar amb el Parc Circular Mataró-Maresme. El projecte estrella de Maresme Circular, i també clau en el futur de Mataró i Maresme, està aturat a causa de la troballa de restes arqueològiques de la part agrícola d’una vila romana 
  • Més suficiència energètica. El Centre Integral de Residus del Maresme subministra energia elèctrica renovable a unes 30.000 llars, i l’ampliació de la coberta fotovoltaica ha de permetre augmentar els més de 100.000 megawats hora d’energia que ara mateix es generen

Hem de canviar la manera com produïm i també com consumim”

Entrevista amb el director de Maresme Circular, Carles Salesa, que tanca un any important per l’organisme amb projectes clau per al futur 

Carles Salesa

Quina ha estat la gran fita del Consorci aquest 2022?  
Destacaria sobretot el Pla de prevenció de residus del Maresme, una estratègia d’àmbit comarcal inèdita fins ara, i molt significativa, en especial perquè ja hem iniciat actuacions previstes com ara la Biblioteca de les coses als instituts. Cal tenir present que la recollida selectiva al Maresme està per sobre de la mitjana catalana, gràcies sobretot a tenir municipis pioners en aquest àmbit com Argentona, Arenys de Munt i Canet amb xifres boníssimes; però estem pitjor que les dades generals en generació de residus. Som una comarca amb molta població estacional turística i això ens perjudica. Ens cal prevenir la generació de residus, també per complir amb el que dicten les normatives estatal i europea, i aquest pla ha de ser clau, perquè per assolir-ho cal una visió supramunicipal. 

Aquest any també heu rebut un gran suport econòmic. 
Sí, s’ha de destacar el suport que hem rebut dels fons Next Generation, de fet som l’organisme que més subvencions d’aquest tipus ha rebut de l’Agència de Residus de Catalunya. Això es deu a que els projectes que vam presentar estaven madurs i ben treballats, no són pas coses fetes a corre cuita en el context post-covid i de crisi a causa de la guerra a Ucraïna. Quatre dels sis projectes presentats que s’han acceptat, per 1,8 milions d’eurosen total, són la confirmació que les coses que fem tenen interès. 

Què significa el llançament de la marca Maresme Circular? 
La nova marca encara és més intangible però els projectes que durem a terme sota ella seran grans realitats. És una marca paraigua que dona cabuda a tot el que fem, encapçalat per la iniciativa del Parc Circular Mataró-Maresme o el Pla de prevenció de residus. Ens ha de visibilitzar com a l’agent de lideratge comarcal no només de tractament dels residus, sinó de prevenció, i com a grans impulsors de l’economia circular. Aquest serà el nostre rol de futur, tenim el coneixement i els recursos adequats per assumir-lo. 

El context actual us ha posat en ple centre d’atenció. 
Hem passat de ser irrellevants a ser un agent estratègic. Històricament no se’ns ha tingut gaire en compte, per molt bé que féssim la nostra feina i per molts diners que hi gastéssim, ja que el tractament dels residus importava poc. En els darrers anys, en canvi, l’augment de la preocupació per l’escassetat de matèries primeres i la necessitat d’impulsar un model econòmic circular, accentuat per crisis com la Covid o la guerra, han refermat la nostra estratègia i ens han convertit en un projecte clau. Hem estat força visionaris amb l’aposta per l’economia circular: fa sis anys que estem darrere del projecte del Parc a Mataró, és una aposta de fa temps i avui ens estan copiant arreu. 

Quina serà la particularitat del Parc Circular? 
Serà un model totalment nou, sense referències similars ni a l’Estat ni a Europa, ja que combinarà, per una banda, activitats tecnològiques, innovadores i d’emprenedoria, i per l’altra, iniciatives pensades per al ciutadà. Això no existeix enlloc més. Per impulsar el model de circularitat cal involucrar l’empresa i la indústria, però també a la ciutadania. Els dos són clau, perquè hem de canviar la manera com produïm però també com consumim. Així que hem d’involucrar els dos àmbits, barrejant-los.