La 27ª edició de la Setmana de Música Antiga, que se celebrarà entre els dies 13 i 28 de novembre, no s’escaparà de les reduccions pressupostàries que estan afectant tots els esdeveniments culturals mataronins a causa de la conjuntura econòmica. En la presentació del certamen, que va tenir lloc dijous passat, dia 29, no es va especificar el descens d’inversió, però ha estat notable. En tot cas, aquest fet no ha estat un impediment per confeccionar un cartell destacat, tal i com defensa un dels organitzadors de la Setmana, Joan Vives. Aquest mataroní, locutor de l’emissora Catalunya Música i l’ànima que sustenta el festival des de l’any 1983, assegura que la Setmana d’enguany “és un exercici d’imaginació”. “No tenim cap nom molt mediàtic, com sí passava altres anys, però amb les circumstàncies actuals, difícilment hauríem aconseguit un festival millor”, assegura Vives.
La XVII Setmana, organitzada per l’IMAC i les entitats Unda Maris (que representa Vives) i Tè de Tertúlia, comptarà amb quatre concerts, un més del que és habitual. “És divertit que amb els problemes econòmics que tenim puguem fer un recital més”, bromeja Vives. Tal i com va avançar capgros.com, la programació estarà integrada per les formacions Música Reservata de Barcelona, el Cor Ciutat de Mataró, la coral Amethysta i el quartet Meridien. A més, hi haurà un concert-conferència a càrrec del reconegut clavecinista Albert Romaní. La capella dels Dolors i del Roser de Santa Maria, el Foment Mataroní i Can Palauet seran els escenaris escollits per aquesta edició. Joan Vives explica que enguany la música que es presenta “és eminentment vocal”, ja que en tots els concerts programats hi haurà veu. Destaquen especialment les dues produccions pròpies que presenta el festival. per un costat, el Cor Ciutat de Mataró, que oferirà el seu segon concert a la ciutat des de la seva creació, aquest 2009. Per l’altre, la coral Amethysta, acompanyada dels Ministrils. El conjunt coral, integrat per cantaires de les escoles de música d’Arbúcies i de Sant Hilari Sacalm, són “molt solvents i tenen una qualitat extraordinària”, afirma Vives. A més, segons l’organitzador del festival, “permeten arrodonir el caràcter vocal d’aquesta edició”. Els problemes econòmics no han impedit, per tant, que la Setmana continués amb la seva tradició d’impulsar recitals propis.
Tot i la reducció de pressupost, Vives ha evitat del tot carregar contra l’IMAC. “Per sobre de tot hem de ser realistes, no en traiem res de lamentar-nos dient que l’administració ens castiga”, constata. Segons ell, cal “assumir com està l’entorn ara mateix”, seguir endavant amb els recursos que es disposen i “estar contents amb el que s’ha aconseguit”. “Espero que Santa Cecília (patrona de la música) ens beneeixi i faci que les coses estiguin l’any que ve una mica millor”, conclou.