Al contrari que altres festes populars, que mantenen gairebé intacta la seva recepta any rere any, el Carnestoltes mataroní no para de treure i posar nous ingredients. Els pilars són sempre els mateixos, inamovibles: El pregó d’en Pellofa el divendres, la rua el dissabte i l’enterrament de la sardina el dimecres de cendra. Però el programa d’actes sempre incorpora alguna mena de novetat, recupera propostes que s’havien perdut, i n’elimina d’altres que no acaben de funcionar. La recerca d’una fórmula que funcioni i que es pugui consolidar encara no ha acabat. El Carnestoltes és una festa en trànsit, que es va afinant amb l’objectiu de “créixer i consolidar-se”, tal i com va dir Pere Vàzquez, un dels organitzadors. Involucrar-hi més la ciutadania i convertir-la definitivament en una de les grans cites festives de l’any a la ciutat –en aquella ‘festa major d’hivern’ que s’ha mencionat més d’un cop com a concepte- és l’objectiu de la comissió d’entitats que la promou.
Un nou ball
La principal novetat de la festa d’enguany, que se celebra entre el dijous dia 7 i el dimecres dia 13 de febrer, és precisament una recuperació, la del ball posterior a la rua de dissabte. Feia anys que a Mataró la rua de comparses s’acabava amb el lliurament dels premis el dissabte al vespre, i cadascú s’havia de buscar la vida per rematar la nit. El “nou” ball vol pal•liar aquesta situació. Se celebrarà a partir de les 10 de la nit a la plaça de l’Ajuntament, i s’allargarà fins passades les 2 de la matinada. La nit comptarà amb l’actuació de dos grups. Obriran foc els mataronins La Quieta Band, per donar pas a Pastorets Rock, una banda lleidatana que adapta temes del cançoner tradicional català a estils com el funky, l’ska o el rock dur. Tancarà la nit, seguint amb noms de tradició catalana, el punxadiscos Caganer. La festa serà a l’aire lliure i a principis de febrer el fred pot ser intens. Els promotors destaquen, però, que els carnestoltes més potents i arrelats de Catalunya compten tots amb balls similars a l’aire lliure.
La Rua, més organitzada
El ball estarà precedit per l’acte més participat de la festa mataronina, la Rua de Carnestoltes. Es tracta de la cita que reuneix més gent, i la més consolidada de la festa juntament amb el Dimecres de Cendra. La rua transcorrerà pel recorregut establert els darrers anys, des del Camí Ral a l’alçada de la plaça Fleming fins al Parc Central, passant per la Riera. Al Parc se celebrarà el lliurament dels premis. S’han establert dos guardons diferents: el premi a la millor comparsa i el premi a la comparsa més satírica; els dos estan dotats amb 500 euros. El jurat el conformen representants de les arts escèniques de la ciutat i tindran en compte aspectes com l’originalitat, la dificultat de l’elaboració de les disfresses, l’acompanyament musical i els elements coreogràfics. En els darrers anys, els veïns del barri dels Molins i l’escola Mare de Deu de Lourdes han acumulat la majoria de premis.
L’arribada d’en Pellofa
El Dimecres de Cendra i la Rua atreuen un públic considerable. La nit de divendres, quan arriba en Pellofa, encara li queda camí per recórrer. Aquest any s’ha volgut potenciar l’acte que marcarà l’inici del regnat d’en Pellofa XXXV. El Rei dels Poca-Soltes celebra un aniversari important, i es vol potenciar la seva figura com a fil conductor de tota la festa. Per això, la seva arribada i pregó ha de ser un moment important. L’acte començarà amb l’”Habemus Pellofa”, una cercavila de foc amb els Botargues i els seus tabalers, la Momerota, la Momeroteta, que baixaran des de la Presó fins a la plaça de Santa Anna. Allà hi farà la seva aparició en Pellofa, i tota la comitiva, acompanyada per la batucada de Bombulòdrum, pujarà cap a l’Ajuntament. En Pellofa oferirà el seu pregó i arrencarà el seu regnat, substituint l’alcalde Joan Mora al capdavant de la ciutat fins que li arribi la inevitable mort per empatx de cada any. Una de les novetats d’aquesta edició és que en Pellofa guardonarà la persona més ben disfressada; el premi és una sorpresa que es descobrirà la mateixa nit.
Més actes novedosos
El ball de dissabte acapara totes les mirades, però no és pas l’única novetat de la festa. També destaca l’acte “Despertem en Pellofa”, que tindrà lloc el diumenge al matí, abans del tradicional ball infantil. Els organitzadors conviden a la gent a portar cassoles i cullerots per despertar el rei del Carnestoltes, que a aquelles hores estarà dormint la mona després d’una nit de dissabte molt agitada, i fer-lo sortir al balcó de l’Ajuntament. El ball posterior estarà protagonitzat pel grup Landry el Rumbero, que adapta cançons infantils amb els ritmes de la rumba. L’altra novetat és “Va arran i refollada”, un concert vermut que parodia amb el seu nom el “Barram i repicada” de Santes. Estarà animat per Les Filomenes, un quartet de noies que prometen “cantar les cançons que escandalitzen a les nostres àvies”. El concert tindrà lloc el dissabte al migdia, després del Ball de Gitanes, que promou l’associació Mestres del Gai Saber. El ball enguany comptarà amb colles d’altres poblacions del Maresme i del Vallès i amb la música de la Principal de la Bisbal.
El Dimecres de Cendra, sense canvis
El Carnestoltes d’enguany està marcat per diverses novetats, però aquestes no afectaran el seu acte més consolidat, l’Enterrament de la Sardina del Dimecres de Cendra. L’esquema serà l’habitual: s’instal•larà la capella ardent d’en Pellofa a l’Ajuntament, i al capvespre la comitiva funerària acompanyarà les seves despulles fins a la plaça de la Muralla. Allà s’hi viurà l’acte més lluït de la festa, amb tota la galeria habitual de personatges (els Botargues, la Societat Musical d’Escuracassoles, els orfes, els bisbes o el Sant Seguici), la lectura del testament d’en Pellofa i l’entronització de la Vella Quaresma.