Fotografia d'Elizabeth Eidenbenz

M.C

Baron recomana veure la mostra de la Maternitat d’Elna des dels sentiments

La mostra homenatge a Eidenbenz es podrà visitar a l'Ateneu de la Caixa Laietana fins el 7 de maig

L'emotivitat va ser divendres la nota dominant de l'acte d'inauguració de la mostra “La maternitat d'Elna, bressol de l'exili. 1939-1944”, instal·lada fins el 7 de maig a l'Ateneu Caixa Laietana. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, va recordar als assistents que aquesta exposició, creada pel Programa pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya com a homenatge als exiliats i a Elizabeth Eidenbenz, és el compliment d'un acord d'un ple, en el qual va aprovar-se el recolzament absolut a tota promoció de la història de la maternitat. A més, va aconsellar als ciutadans visitar l'exposició “des dels sentiments, l'esperança i la il·lusió que es poden canviar les coses”.

Per la seva banda, la historiadora mataronina Assumpta Montellà, experta i descobridora d'aquest tema, va agrair als mataronins el suport rebut en cada acte dedicat a Elizabeth Eidenbenz, la mestra suïssa fundadora de la maternitat, i mentre va durar la investigació. “La maternitat és un paraigua que a tots ens aixopluga en l'emotivat”, va explicar la historiadora, qui no va dubtar en confessar “haver-se sentit desbordada tant personalment com en l'àmbit acadèmic” durant tot aquest temps de divulgació sobre la ja famosa maternitat.

Mataró és una de les primeres ciutats que acull aquesta exposició, en la qual, de forma molt gràfica s'explica: l'exili republicà durant el final de la Guerra Civil, la vida als camps de refugiats al sud de França i la història i la vida quotidiana a la Maternitat d'Elna. També es pot veure una entrevista realitzada a Elizabeth Eidenbenz, la dona que salvar 597 nens d'una mort segura, entre ells la del mataroní, Antoni Pou, qui també va assistir a la inauguració de l'exposició.

Finalment, l'alcalde també va aprofitar aquest acte per va anunciar públicament la celebració solemne, el proper 14 d'abril, del 75è aniversari de la proclamació de la II República, acció aprovada per la majoria de grups municipals en la sessió plenària del dia anterior. “Aquesta és una part de la nostra història – en referència a la república i la guerra- de la qual no ens hem d'avergonyir, perquè ni els nostres avis, ni els nostres pares són culpables de res”, va manifestar l'alcalde.

Etiquetes: