Lluís Bassat està disposat a esperar fins a finals del 2012 per veure convertit en realitat el seu museu d’art a Mataró, però amb una condició: que l’Ajuntament li garanteixi un espai on poder organitzar un mínim de quatre exposicions a l’any fins que s’inauguri el centre. El Museu que ha d’acollir la col·lecció d’art, i que s’ubicarà a la Farinera Ylla i Aliberch, a la ronda Barceló, s’endarrerirà un parell d’anys respecte la data que el publicista i col·leccionista havia fixat per a la seva obertura, el 2010. Però la situació econòmica actual farà avançar la tramitació urbanística més lentament i el centre no podrà obrir les portes, segons ha admès avui Bassat, fins a finals del 2012.
“Accepto la nova programació perquè entenc que la situació és crítica i m’he d’adaptar a aquesta circumstància”, ha dit Bassat, “però fins al 2012 no m’estaré esperant amb les mans creuades”. Per això, el publicista ha demanat a l’Ajuntament que li cedeixi un espai “on puguem fer de quatre a vuit exposicions a l’any i que al 2012 no es tracti de començar de zero”. De fet, Bassat ja va oferir l’estiu passat un preàmbul del seu museu amb una exposició a Can Palauet sobre els artistes Ràfols Casamada i Maria Girona. “Aquesta va ser la millor exposició que es va poder muntar en aquest espai, però Can Palauet és molt petit i per això ens cal buscar locals més grans”, ha dit el col·leccionista, que reclama un espai d’un mínim de 600 metres quadrats per a organitzar aquestes exposicions temporals. “Menys de 600 metres quadrats no donaran de si, perquè no es pot mostra el que vols, explicar alguna cosa i que la gent pugui aprendre una mica d’art contemporani”, ha explicat.
“Puc entendre que el calendari no sigui el previst i accepto el plaç del 2012, però és imprescindible poder fer coses abans”, ha reiterat Bassat. “Quan tenia 40 anys tenia tota la paciència del món però amb 67 no em puc permetre esperar massa, i jo vull ser al museu el dia de la inauguració”, ha afegit, recordant que en el darrer any ha comprar més de cent obres que es destinaran al futur museu i que ara, bromeja, no sap on posar: “tinc dos dormitoris plens de quadres”, ha dit Bassat. Mentrestant, confia en poder disposar d’un local per muntar-hi exposicions temporals, com ara una aproximació a Guinovart o a la pintura figurativa catalana de la segona meitat de segle. Tot i que Bassat no ha volgut referir-se a cap espai concret, les característiques d’aquesta sala d’exposicions provisional podrien encaixar amb les de la Nau Gaudí.
Bona impressió
Bassat ha fet aquestes declaracions aquest dijous, dia 13, a Mataró, després de visitar l’exposició d’art català instal·lada a l’Ateneu de Caixa Laietana i organitzada per l’ONG Creamón. “M’ha encantat”, ha dit Bassat, que ha explicat que ha vist "artistes de Mataró que no coneixia i que m’han causat molt bona impressió”. El col·leccionista d’art també ha qualificat de “fantàstica” la iniciativa de Creamón “d’ajudar a Àfrica i fer-ho des de l’àmbit privat”. Bassat ha recordat que la seva pròpia fundació també participa en projectes a Mozambic i per aquest motiu, ha afegit, “m’he sentit molt proper” a la iniciativa. En aquest sentit, el col·leccionista ha adquirit dues obres de l'artista mataronina Rosa Codina-Esteve, la única artista que ha cedit gratuitament la seva obra per l'exposició, de manera que el cost dels quadres es destinarà íntegrament a la causa que Creamón porta a terme a Guinea Conakry. Bassat també ha avançat que aquestes dues peces formaran part del seu museu.