La sala d'exposicions de Can Palauet és la seu, a partir d'avui divendres, dia 15, d'una mostra sobre l'anomenat art social, és a dir, aquelles obres artístiques que s'apropen a la realitat que ens envolta. L'exposició, que porta per títol Empelts socials o altres interseccions entre l'art i l'esfera pública, té com a objectiu evidenciar que les obres d'art, sobretot les del camp de les arts visuals, més enllà d'innovar s'han d'inscriure en la seva realitat social, transformar-la, denunciar-la quan cal i convertir-se en un punt de reflexió.
L'exposició presenta un total de cinc projectes de cinc joves artistes. La colombiana Margarita Pineda exposa Calendario laboral, un diari dels dies que l'artista va treballar com a dona de la neteja per poder pagar-se els estudis. L'obra reflexiona sobre les dificultats per accedir al món laboral i les discriminacions a què són sotmesos molts nouvinguts al nostre país. La xilena Tatiana Donoso mostra l'obra Acciones periféricas, un vídeo en què les vies públiques de zones perifèriques de Barcelona, Madrid i Bilbao es converteixen en galeries d'art.
Sí o què és el projecte del barceloní Miquel García, en el qual deixa patent la seva visió de l'art contemporani com una manera de crear espais de reflexió i comunicació, més enllà de les fires o els museus. García acaba de tornar de Colòmbia, on ha fet una residència fruit d'una beca d'intercanvi obtinguda gràcies a Can Xalant. Al marge, de la mataronina Glòria Safont-Tria i la vigatana Laia Solé, és una exploració del territori físic i social de Mataró, amb l'objectiu de construir una cartografia que reveli l'actual paisatge social de la ciutat. Per últim, Bordergames, del col·lectiu La Fiambrera Obrera, es presenta com un treball en xarxa per a la construcció participativa d'un videojoc.
Experimentem amb l'Art
La mostra és una proposta d'Experimentem amb l'Art, una associació formada per un grup de persones vinculades al món de la creació i l'educació, a cura de Dolors Juárez, comissària, coordinadora i educadora d'exposicions d'arts plàstiques i visuals. La mostra compta amb un espai de documentació d'Oriol Fondevila (Manresa, 1978), crític d'art i comissari d'exposicions.