-

V. B.

Can Xalant manté l'activitat d'artistes residents mentre defineix el futur

Mitja dotzena de creadors segueix treballant al centre amb permís del consistori malgrat que va baixar la persiana principis d'any

Can Xalant es troba en una situació d’impàs, a l’espera que l’Ajuntament defineixi el seu nou model de gestió. Mentre no es troba aquest camí que permeti la viabilitat del projecte, l’antiga masia del Pla d’en Boet es manté tancada. Però en el seu interior encara hi ha resquícies d’activitat. Un grup d’artistes que tenien la seva residència al centre abans que tanqués portes a finals d’any hi segueixen treballant, sense contracte però amb permís del consistori. “Amb el tancament vam quedar desemparats, però ens van dir que podríem continuar-hi mentre no es replantejava el futur de Can Xalant”, explica Narcís Rovira, un dels creadors que segueix duent a terme els seus projectes a les instal·lacions del centre.

El Ple municipal del mes de desembre va acordar que el govern mantindria el servei públic que dóna Can Xalant fins que es conegui el nou model de gestió que es proposa per al centre. També es va demanar a l’executiu municipal que impulsi una comissió de treball sobre Can Xalant que debati aquest nou model. L’acord es va produir a partir d’na proposta de resolució presentada per ICV i la CUP –que va comptar amb els vots favorables del PSC i el PP- arran l’anunci de l’Ajuntament que per motius econòmics es veia obligat a replantejar amb urgència el futur del centre de creació. El consistori va decidir no renovar el contracte amb l’empresa adjudicatària que gestiona Can Xalant, Trànsit Projectes, i des d’aquest més de gener roman tancat.

Mentrestant, mitja dotzena d’artistes que tenien contracte de residència amb l’empresa adjudicatària segueixen fent ús de l’espai. Una situació que tots ells esperen que sigui provisional. “És absurd que en un equipament com aquest perfectament habilitat i preparat, tan sols hi haguem sis persones treballant”, explica Narcís Rovira. Els creadors residents han demanat una nova reunió amb Cultura de l’Ajuntament per conèixer quin serà el futur de Can Xalant, però aquesta trobada encara no s’ha produït. “Encara ningú ha explicat què es vol fer amb aquest espai, ni si es farà un nou concurs”, afegeix l’artista. Rovira va guanyar el premi Cre@tic amb el seu projecte de fotografies panoràmiques esfèriques, que va exhibir amb l’exposició fotogràfica de Santes de l’any passat. L’artista és resident a Can Xalant des de setembre de 2011, amb un contracte prorrogable fins a 2 anys; és a dir, fins al darrer trimestre d’aquest 2013.

Maurici Torner és un altre dels artistes que duien a terme un projecte de residència en vigor a Can Xalant quan el centre va tancar. Malgrat que Torner ja no l’utilitza com a espai de treball, explica que ara mateix “tan sols és un centre amb espais personals, on cadascú té la seva pròpia clau i poca cosa més”. Torner va ser a la darrera reunió que els artistes van tenir amb el consistori. “Ens van dir que el centre tal i com s’estava gestionant ja no podia seguir, que calia repensar-lo, però que mentrestant podíem tenir-hi accés”, apunta.

Futur incert
El futur de Can Xalant segueix sent una incògnita. Fonts municipals apunten que des del consistori es busca una alternativa per poder reobrir Can Xalant ajustant el pressupost (el centre, finançat per l’Ajuntament i la Generalitat costava a la ciutat al voltant de 100.000 euros anuals), però de moment encara no s’ha concretat res. A finals de l’any passat, més de 1700 persones van aportar la seva signatura a una petició creada pels artistes residents a Can Xalant contra el tancament del centre. Entre les firmes, hi havia diferents personalitats del món de la cultura i l’art.

Etiquetes: