Graupera i Dardanyà durant la presentació

Vern Bueno

Can Xalant multiplica els intercanvis d’artistes amb centres de l’estranger

El centre celebra el primer aniversari d'activitat anunciant els projectes per als pròxims dotze mesos

El centre de creació i pensament contemporani de Can Xalant ha celebrat avui divendres, dia 30, el primer any d'activitat fent balanç de la feina feta i anunciant les futures línies d'actuació. Una de les principals apostes del centre de cara als propers mesos és el programa d'intercanvis d'artistes locals amb artistes de centres de creació similars de l'estranger. Can Xalant fins ara havia realitzat intercanvis amb el Centro Colombo Americano de Medellín, però ara incorporarà tres centres més: el Platform Garatnii de Turquia (setembre-novembre de 2007), el Centre Kër Thiossane, de Dakar (desembre 2007) i La Fonderie, a Montreal (gener de 2008). “Hem apostat per consolidar aquesta oferta” ha explicat avui, en roda de premsa, el director de Can Xalant, Pep Dardanyà.

El Programa Laboratori seguirà sent la columna vertebral de Can Xalant. A més dels cursos d'edició i postproducció de vídeo, àudio i programació de Flash, se celebraran workshops de diverses disciplines amb artistes com Marcel•lí Antúinez, Salvador Juanpere o Jacobo Sucari, i continuarà amb la línia d'oferir ajudes a la producció i la recerca de diversos projectes. Els col•lectius Stalker i Amasté, i les artistes hongaresees Katalin Soós i Monika Bàlint són els artistes escollits per a les residències al centre durant aquest 2007.

D'altra banda, en el marc de les activitats complementàries del centre, destaca especialment unes jornades sobre art i mitjans digitals, per promoure la reflexió sobre les noves formes de producció artística, formats i llicències, i el desenvolupament d'un Arxiu d'artistes de la comarca del Maresme, que s'està realitzant en col·laboració amb els Instituts de Batxillerat Artístic, el Museu de Mataró i el Centre d'Art Germans Arenas. També destaca, durant el proper més d'abril, el cicle de conferències Beckett 101, en què es repassarà l'obra i la figura de Samuel Beckett.

Projecte de risc
Tant Dardanyà com el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, han valorat positivament el conjunt d‘activitats realitzades durant el primer any de vida a Can Xalant. “Aquest és un projecte de risc, innovació i experimentació” ha dit Dardanyà. Graupera ha assegurat que Can Xalant és ja “una referència” per al país i ha constatat que els objectius que l'Ajuntament s'havia plantejat respecte a aquest equipament “s'estan complint amb escreix”. Can Xalant ha editat un anuari que recull totes les activitats que s'han realitzat durant aquest període així com les reflexions i debats que s'han generat al voltant d'aquestes activitats, iq ue servirà com a eina de treball i de consulta al mateix Centre de Documentació de Can Xalant.

Etiquetes: