Embarbussament: dit de la locució de qui parla confusament que deixa les coses a mig dir. També és sinònim de travallengua, paraula o frase que fa mal de pronunciar. El diccionari de l’enciclopèdia catalana defineix així aquest mot ja prou difícil de dir per si mateix, com si volgués fer honor al seu significat. L’escriptora mataronina Lola Casas l’ha triat per posar títol al seu darrer projecte, Cançonetes embarbussades. Un nou treball editorial destinat al públic infantil on Casas mostra el seu caràcter més polifacètic. La poesia i la música, lligades per una concepció lúdica del llenguatge, s’uneixen en aquest divertit llibre-disc, que acaba de sortir a la venda publicat per Baula. L’alineació que hi ha darrere del projecte és de luxe. A més de Casas, s’hi sumen tres músics: Pere Borrell, col•laborador habitual de l’escriptora, que també s’encarrega de les il·lustracions; Xavier Rodón, director de la coral mataronina Primavera per la Pau; i el cantant solsonenc Roger Mas, el nom més sorprenent i cridaner del projecte. Mas, un dels cantautors catalans més reconeguts i apreciats del moment, ha deixat de banda per uns instants les seves cançons tel·lúriques, les odes a Francesc Pujols i les reconstruccions del so de la cobla per posar la seva veu al servei d’aquest original embarbussament.
Ni molt menys és el primer cop en què Casas s’embarca en un projecte musical. “Poemes i cançons”, “Bestiari”, “Cançons per a un Bon Nadal” i “Música i poemes per a petits monstres” són alguns dels títols previs que recullen les seves incursions en aquest àmbit. Tampoc és aquesta l’ocasió en què s’estrena com a cantant, però a Cançonetes Embarbussades se la pot escoltar més animada i confiada que mai a l’hora de cantar les seves pròpies cançons, malgrat que com ella mateixa reconeix sense embuts, no sap llegir una partitura. Va ser en Pere Cabaret qui la va animar a fer-ho, després que l’autora li passés uns enregistraments casolans cantant les lletres que tenia en ment per veure com ho podíem treballar. Els textos sorgits com a embarbussaments, com a jocs lúdics on les paraules s’entrebanquen, xoquen i juguen entre elles, van anar prenent forma de cançons de la mà de Casas i Cabaret, que han format tàndem en nombrosos projectes anteriors. I posteriorment s’hi van sumar Xavier Rodón i Roger Mas. El disc es va concretar durant diverses jornades de treball a l’estudi La mamma records d’El Prat de Llobregat, dirigit per Fosi Barry, que també ha estat un nom clau del projecte.
La mare de Roger Mas, l’Angelina, és l’enllaç que explica l’origen de la connexió del cantautor amb les Cançonetes Embarbussades. Ella i Lola Casas es coneixen des de fa anys, fruit d’una professió compartida, la de mestra. Mas ha estat recentment pare d’una nena, cosa que el va predisposar encara més a participar en un disc destinat als més petits. El resultat és un llibre-disc amb 23 petites cançons protagonitzades per cuques molt poc fines, raps despistats, Patufets afamats, fulles que voleien o teixidores molt treballadores. El llibre, que està dedicat al director de l’OBC, Pablo González, inclou un CD amb les cançons, les partitures i les lletres en forma de poemes juganers i escrits en lletra lligada, perquè els més petits descobreixin que del llenguatge se’n despleguen infinites possibilitats. Els arranjaments de les cançons destaquen pel seu minimalisme, de senzillesa aparent, amb les veus, guitarra, contrabaix i percussió com a únics protagonistes. El resultat de tot plegat es podrà comprovar aquest dissabte, dia 15, a la biblioteca Pompeu Fabra. Una presentació molt especial en forma de sarau protagonitzat per tot l’equip del projecte, inclòs el propi Roger Mas, disposat de ben segur a cantar en viu i en directe algunes d’aquestes cançonetes embarbussades.