L'esciptora mataronina Care Santos ha fet aquest matí una valoració «positivíssima» de la seva participació a la Fira del Llibre de Guadalajara, on ja havia estat en l'edició de fa deu anys: «Ens han tractat com a reis». Santos va protagonitzar dissabte dia 27 una entrevista sobre els seus gustos com a lectora en el marc del cicle El placer de la lectura: «Va ser un tipus d'entrevista que mai es fa», ha comentat. Al final de l'entrevista va tenir lloc un col·loqui que va ser seguit per unes noranta persones.
Santos ha explicat que, degut a l'èxit que estan tenint les seves novel·les infantils Inseparables para siempre a Mèxic, s'ha trobat amb diverses persones que la coneixien: «Hi havia nenes que venien a fer-se fotos amb mi. Aquestes novel·les s'estan venent molt bé».
La mataronina, que acudia a la cita convidada per la Fira i per Ediciones B, ha assegurat estar molt sorpresa de l'evolució que ha fet la Fira en els darrers deu anys: «Ha prosperat molt, ha crescut en nombre d'expositors i cada cop potencien més la figura dels autors, no com a Frankfurt que cada cop sembla que fem més nosa. I està plena de gent, encara que facin vuit coses alhora». Com a exemple del ressò que té el certamen, la mataronina ha explicat que els diaris de tirada estatal de Mèxic incorporaven el dia de la inauguració, el dissabte 27 de novembre, un suplement de setze pàgines amb totes les activitats de la Fira.
Bona nota a la presència catalana
En relació a la participació de la cultura catalana a la Fira, Santos creu que s'ha exportat allò que els catalans més bé saben fer: el disseny. «Quan hi vaig ser per últim cop el convidat era l'estat nordamericà de Nuevo Méjico i comparant-ho amb la presència catalana, no hi ha color». Santos ha restat importància a les declaracions efectuades pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall, que va dir que el català és l'autèntic ADN de Catalunya: «Allà s'esperava que en Maragall parlés del tema perquè s'estudia molt el català. Parlen de Mèxic com la segona terra de Catalunya». L'escriptora ha explicat que a Mèxic els catalans són molt estimats: «En el món de la cultura es nota molt la presència dels fills dels exiliats».