La Cavalcada dels Reis d’Orients ha millorat a Mataró en els darrers anys. Establir un director artístic que entengui tot el recorregut de Ses Majestats com un gran espectacle teatral del carrer ha estat tot un encert. Des de l’any passat, Antoni Blanch, l’encarregat de dirigir l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar i tot el seu seguici a la ciutat. La cavalcada ha anat guanyant coherència i renovant-se sense perdre l’essència. Un nou exemple d’aquest camí emprès es viurà aquest 2015 amb les noves carrosses que lluiran els tres Reis.
L’any passat els Reis van lluir vestits nous i van deixar entreveure novetats en les carrosses, que enguany prendran la seva forma completa, amb disseny de Marc Abril. “Els Reis vindran encara més a gust a Mataró, amb una càrrega més gran de regals i d’il·lusió”, va dir el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, en la presentació de l’edició de 2015.
Els Reis no desfilaran junts en la cercavila, com era habitual, sinó que ho faran de manera esglaonada. “S’intercalaran les carrosses tradicionals i les carrosses entitats que han volgut participar aquest any” va explicar Blanch. Sota la seva direcció, la cavalcada s’ha convertit en un espectacle unitari. A més de les comparses i carrosses oficials, hi segueixen participant les de diferents entitats i associacions de la ciutat, però ara ho fan sota un únic criteri artístic. “Potser no serem mai com les cavalcades d’altres ciutats, on ho canvien tot gairebé cada any, però això ens ho salva la participació de tantes entitats”, va apuntar Blanch. En total, uns 800 voluntaris, dels quals uns 750 són figurants, fan possibles l’espectacle, el més massiu de l’any a la ciutat juntament amb el Castell de Focs de Les Santes.
Durant la cavalcada d’enguany guanyarà protagonisme la música, de la mà de Maria Salicrú, que s’encarrega de la direcció d’aquest àmbit. Diferents grups de la ciutat participaran durant la cavalcada, la majoria vinculats a alguna carrossa en concret, i també s’han adaptat cançons tradicionals perquè sonin durant el seguici –per exemple, els Mestres del Gai Saber amb la del Tramvia, que enguany torna a la comitiva després del descans per motius tècnics de 2014. Antoni Blanch va incidir especialment en la necessitat que la Cavalcada mostri la “diversitat cultural de la ciutat”. Tal i com va recordar el director artístic, els Reis d’Orient s’associen a “les diferents ètnies i cultures del món, i així ho volem mostrar”.
Un conte a la plaça de Santa Anna
Els Reis es dirigiran als infants des del balcó de l’Ajuntament i després baixaran al carrer a llegir un conte als infants. Aquest cop no ho faran a la plaça de l’Ajuntament, sinó a Santa Anna. Les nenes i nens no podran pujar a les carrosses dels tres Reis per motius de seguretat, però els tindran ben a prop durant el passeig que Ses Majestats faran de l’Ajuntament a la plaça de Santa Anna. Enguany, el conte l’ha escrit per Marina Guardiola.
Els missatgers, a plaça de Santa Anna
Els Missatgers Reials recolliran les cartes dels infants els dies 2, de 17 a 20 h, i 3 i 4 de gener d’11 a 13 h i de 17 a 20 h a la plaça de Santa Anna. Durant aquestes hores s’oferirà brou calent als assistents i un taller de confecció de fanalets. Fins al 4 de gener els emissaris també rebran les cartes en altres indrets gràcies a la participació de les associacions veïnals de Camí de la Serra, Cerdanyola, l’Havana, La Llàntia, Mataró Centre, Pati de Can Marchal, Peramàs-Esmandies, Pla d’en Boet, Vista Alegre, el Grup d’esplai la Tribu – Molins, la Parròquia de Sant Pau i Unió de Botiguers de Mataró.