-

Comença la campanya per vacunar la grip estacional

La grip arriba normalment a l’hivern, entre els mesos de desembre i gener (quan més fred fa)

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, especialment entre els mesos de desembre i gener. Per vacunar-nos només cal anar al centre d’atenció primària de salut o demanar cita per internet des de la pestanya de “Vacuna grip” on ens proposaran el dia i l’hora.
El grup de major risc són les persones a partir dels 60 anys, les dones embarassades, les persones amb malalties cròniques, les persones amb obesitat mòrbida, els residents en centres per a la gent gran, els cuidadors de persones i els professionals de l’àmbit de la salut.

Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any, ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per fer-ho són els mesos d’octubre i novembre (tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d’aquest període) i el seu efecte dura un any. La vacuna s’elabora a partir de virus gripals morts; per això mai no pot produir la malaltia. Cal tenir en compte que protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú (no hi ha vacunes contra el refredat) ni contra altres infeccions respiratòries víriques.

La vacuna pot produir molèsties locals lleus, que afectenun 15-20% dels vacunats, i rarament febre o malestar. Cal diferenciar la grip d’altres infeccions víriques més benignes que donen símptomes semblants La gripté un començament brusc, amb febre alta, dolor muscular,tos seca, mal de cap i de coll, sensació d’enfredoriment, malestar general i cruiximent.

Quan està contraindicada?
La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions. Les persones vacunades de la grip tenen una probabilitat més baixa de contagi, però s’ha de tenir en compte que un dels objectius principals de la vacunació no és solament evitar la infecció, sinó la prevenció de les complicacions que pot comportar la infecció pel virus. Això és especialment rellevant en persones amb malalties de base (diabetis, cardiovasculars, respiratòries, obesitat mòrbida...) tractaments immunosupressors o altres situacions de risc, més grans de 60 anys, gestants i mares lactants en contacte amb nadons i personal sanitari.