El confinament per coronavirus ha traslladat les aules a casa. Alumnes i professors s'han adaptat a la situació per seguir amb el curs escolar però també per preparar avaluacions importants com la selectivitat. Durant setmanes, estudiants i mestres no sabien què passaria amb l'avaluació del tercer trimestre i les recuperacions, un neguit que es va atenuant a mesura que es van aprovant mesures des del Govern.
Els alumnes d'ESO o 2n de batxillerat amb matèries pendents tindran dret a recuperació i aquesta es podrà fer amb lliurament de tasques o avaluacions en línia, segons ha plantejat el Departament d'Educació, tot i que la decisió final de com fer-ho serà de l'equip docent. Aquest és un dels criteris inclòs a les instruccions que Educació ha publicat aquest dimarts sobre l'avaluació de cara al tercer trimestre, que es cursa a distància pel coronavirus. Educació sosté que el professorat disposa de prou informació per avaluar, ja que s'havien fet dos terceres parts del curs i "en cap cas" l'avaluació del tercer trimestre ha de modificar de manera negativa l'avaluació dels anteriors. La conselleria planteja que l'objectiu ha de ser "determinar com l'última part del curs ha de servir per ajudar a millorar les competències" però seguint la premissa bàsica que "en cap cas les qualificacions de la tercera avaluació podran modificar de manera negativa l'avaluació dels aprenentatges assolits entre setembre del 2019 i març del 2020".
El professorat haurà de determinar per a cada estudiant quines observacions i evidències utilitza per a fer l'informe de la tercera avaluació. En el cas de quart d'ESO, els docents hauran de tenir en compte el procés seguit per decidir l'avaluació final i si obtenen el graduat. Si donades les circumstàncies extraordinàries actuals, l'equip docent acorda l'obtenció del títol per part d'un alumne que no hagi assolit tots els nivells competencials, ho haurà de fer constar en el consell orientador i incloure les eines necessàries per poder assolir aquests nivells en estudis posteriors.
SELECTIVITAT
Alumnes i professors de segon de batxillerat estan preparant els exàmens de selectivitat en línia. Les eines digitals permeten seguir estudiant pels exàmens d’accés a la universitat però molts consideren que no són tan efectives com les classes presencials. Aquesta crisi ha trastocat els plans dels professors a l’hora de concloure matèries i de preparar la selectivitat, la qual es farà entre el 7 i el 9 de juliol, mentre que el curs de segon de batxillerat està previst que s'acabi el 6 de maig.