Imatge dels assistents a l'activitat

Víctor Calderón

Converses al llarg del passeig marítim

La biòloga Teresa Alcoverro protagonitza una de les deu ‘xerrades-caminades' vora el mar, organitzades pel Consorci de Normalització Lingüística

El passeig maritim de Mataró és, durant aquesta primavera i estiu, un espai doblement idoni per passejar. No només pel sol i la remor del mar que acompanya agradablement les caminades, sinó perquè també et dona l'oportunitat d'adquirir coneixements sobre temàtiques variades. Això és possible gràcies a les “xerrades caminades” que organitza el Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) del Maresme. La finalitat d'aquesta activitat es aconseguir un enriquiment cultural mutu, fent conviure persones de cultures diverses, per a que puguin conèixer i expressar-se en català. La iniciativa consisteix en reunir cada dijous a la tarda, durant 10 setmanes, a persones interessades en un tema en concret, mentre fan una caminada vora el mar.

La biòloga marina Teresa Alcoverro va ser la protagonista de la segona xerrada caminada Salut i llengua, en la qual hi van participar una dotzena de persones. La caminada es va iniciar davant del Centre de Natació Mataró i, al llarg d'una hora, va desfilar fins ben a prop del port. Tot passejant, la biòloga va parlar als seus companys de caminada sobre la vegetació que trobem a la Mediterrània i va aprofundir sobre l'alguer de posidònia de Mataró, una planta que es diferencia d'una alga perquè té arrels, flors i tija. Va explicar també que a la Mediterrània tenim una zona molt extensa d'alguers, però va desapareixent per diversos motius com la pesca descontrolada.

Espècie protegida
La posidònia es una espècie protegida, entre altres motius perquè triga molt a reproduir-se. “Per a créixer un centímetre tarda al voltant de un any”, va especificar Alcoverro. Com el creixement es tant lent “la possibilitat de formar-se una altre alguer és molt baix”, per aquest motiu la majoria d'alguers que trobem a la mediterrània són molt antics i “si se n'elimina alguna part, la perdrem segurament”. Però, no ens hem de preocupar, perquè com va explicar, la zona de posidònia que trobem a Mataró és una dels mes valorades de la Mediterrània.

La posidònia és important per que crea l'estructura de l'ecosistema. “Dins dels alguers trobem una diversitat d'espècies molt gran” va advertir. Un alguer está ple d'animals que troben un bon lloc on poder-hi viure i alimentar-se. br>
Teresa Alcoverro va fer una explicació documentada incloent algunes anècdotes que van despertar la curiositat dels assistents, que no van dubtar en participar actívament fent preguntes de tota mena a la biòloga.

Etiquetes: