Coral romput, obra del poeta valencià Vicent Andrés Estellés, és un dels textos claus de finals del Franquisme i de la Transició, una d’aquelles obres que queden impregnades en la memòria col·lectiva de la generació protagonista del canvi. Publicada l’any 1971 dins del recull La clau que obri tots els panys, el text mostra una València de postguerra trista i gris com els temps que li toca viure, però que s’aferra a la gent, la vida de carrer i les tradicions com a símbol d’identitat. Coral Romput va acabar d’assolir la fama quan es va convertir en disc gràcies al talent d’Ovidi Montllor i el guitarrista Toti Soler.
La peça d’Estellés no ha perdut força. Ho va veure clar el director teatral Joan Ollé, que ha decidit portar-la a escena, de nou amb Toti Soler com a protagonista en l’acompanyament musical. Ollé concep la versió teatral de Coral Romput com una obra coral en què diverses veus reciten el text, les veus d’un repartiment de luxe ( encapçalat per Pere Arquilluè, Montserrat Carulla, i Eduard Farelo). L’objectiu del dramaturg, tanmateix, no és oferir un simple recital de poemes, sinó portar a escena tota la història que hi ha darrere del Coral Romput.
L’obra es va estrenar al festival Temporada Alta, amb èxit de crítica i públic, i posteriorment es va representar al teatre Lliure de Barcelona. Ara arriba al Monumental per obrir una nova temporada de teatre i dansa a Mataró.
Divendres, dia 25. A les 9 de la nit al teatre Monumenta. Preu: 20 euros (amfiteatre), 16 euros (platea)