Sou els autors del primer conte que es fa sobre el personatge d'en Robafaves. Com se us va ocórrer la idea?
M.Cusachs - Jo sóc avi i com tothom sap els néts sempre pregunten el perquè de les coses. Igual em passava amb l'origen d'en Robafaves. I se'm va acudir crear, per pura diversió, una història a l'entorn d'en Robafaves, que no tenia cap història específica excepte la versió tradicional. Aquesta explica que una vegada els geganters, tornant d'Argentona amb els gegants, es van parar a Can Vador del Sorrall, van robar unes faves i les van posar a la panxa del gegant i en arribar a Mataró els nanos van voler fer ballar els gegants i llavors els van caure les faves. Vaig pensar que aquest personatge donava molt de si, que suggeria més coses. Vaig decidir incloure Burriach, per exemple.
M.Cuyàs - De fet, Cabrera i Mataró semblen units per Burriach, per Montcabrer, per Argentona
Cusachs - I tant. Doncs un cop enllestit el conte vaig fer-lo arribar a en Pep Duran, de Robafaves, que em va fer una sèrie d'apunts i em va animar a buscar un il·lustrador. I llavors vaig anar a buscar el millor dibuixant de Mataró
Cuyàs - ...cada cop es va anar fent més gros, tot això.
Cusachs - Com que jo sé que a part de ser bon dibuixant ell és un gran mataroní i sempre m'ha dit que si quan li he demanat altres coses... El vaig venir a veure i li vaig dir que havia fet un conte, que se'l llegís i que a veure si li agradava, que m'agradaria que l'il·lustrés.
Cuyàs - Les coses de Mataró m'agraden, sempre les he mamat. I ara que sóc gran, doncs encara més. M'he tornat infantil. Primer ho vaig fer a blanc i negre i després ens van demanar d'acolorir-ho. A partir del que vaig llegir se'm van anar acudint escenes, com la del castell de Burriach, per exemple
No és una mica agosarat escriure la història d'un ésser tan estimat com en Robafaves?
Cusachs - No, perquè nosaltres hem creat una història d' en Robafaves. És molt estimat i tot el que es vulgui, però no té cap història com a personatge. Aquesta és la primera.
Estic segur que agradarà molt.
Cuyàs - Als menuts els convé encuriosir-los per la història de Mataró. Fer-los imaginar qui era en Robafaves, per exemple. Aquestes llegendes arriben a fer que Mataró sigui nostre, que t'estimis Mataró. A mi m'agrada, donar volada a les històries de casa. Ara mateix he fet unes Santes per unes estampes que es donaran el dia de les Santes a Santa Maria. Doncs també he volgut fer una llegenda sobre les Santes, no reproduir aquestes Santes estàtiques
he volgut que fossin unes noies d'ara... Jo crec que als petits se'ls ha de donar aquesta fantasia, aquesta manera de volar, i no quedar-se només amb el que veuen.
Dimarts dia 20 A 2/4 de 8 del vespre a l'espai Capgròs. Entrada lliure.
El tàndem Cuyàs-Cusachs
Manuel Cusachs i Manuel Cuyàs, tot i pertànyer a diferents generacions, es coneixen des de fa temps. A partir de l'elaboració del conte, però, els dos autors han descobert que uns avantpassats seus ja havien treballat junts ni més ni menys que a Nova York, a principis del segle XX, en una publicació titulada La llumenera.
Del conte se n'ha fet una edició de 10.000 exemplars que es podran obtenir amb el Mataró Report' de Santes o bé a la recepció de Capgròs. El conte s'ha editat amb el patrocini de Finques Castellà, Auto d'Ara i Caixa Laietana.