"En Bono (el cantant d’U2) i la Salma Hayek són superbaixets. L’Evan Rachel és molt tímida. Els dos protagonistes en canvi eren uns ‘juerguistes’, sempre anàvem de festa amb l’equip de rodatge". La maresmenca Marta Forns, de Vilassar de Dalt, coneix les interioritats i explica un munt d’anècdotes del rodatge d’Across the universe, la pel·lícula musical inspirada en cançons dels Beatles que ha dirigit Julie Taymor, i que s’estrena aquest divendres dia 4 de gener a les sales de cinema catalanes. Forns, que viu i treballa als Estats Units, va començar a treballar al món del cinema "des de baix" com a meritòria, i gràcies a la "perseverància i la paciència" ha aconseguit fer-se un lloc com a "Assistant Director" i entrar fins i tot a formar per del Director’s Guild of America, el sindicat que engloba tant directors com ajudants de direcció. "Estic al mateix sindicat que Martin Scorsese", explica Forns com a curiositat.
Across the universe, que ha estat nominada als Globus d’Or en la categoria de millor pel·lícula musical, és la pel·lícula més important en la que ha participat aquesta maresmenca fins al moment. El film s’inspira en les cançons dels Beatles i explica una història d’amor ambientada als anys seixanta, enmig de les protestes contra la guerra de Vietnam, l’exploració mental i el rock’n roll. La trama comença al port de Liverpool i es trasllada fins a la psicodèlia del Greenwich Village. En aquest context té lloc la desventurada història d’amor entre Jude (Jim Sturgess) i Lucy (Evan Rachel Wood). La directora de teatre i cinema Julie Taymor, responsable del muntatge teatral d’El rey León i de films com Titus o Frida, és la directora d’aquest film.
"Aquesta Julie és un torrent d’imaginació interminable", reconeix Marta Forns, que ha col·laborat en aquest rodatge com a “Call Sheet Production Assistant”, una segona assistent de direcció encarregada de preparar els fulls de rodatge per a totes les unitats de filmació: "això vol dir anar per departament discutint els dies que venen i assegurant que tot està en ordre, que tothom està assabentat dels canvis de plans", explica.
Segons Forns, el rodatge ha estat "genial". "Cada dia vivíem una aventura diferent", diu. El film es va rodar als estudis Steiner de Brooklyn, recentment inaugurats, i que ja són els més grans de Nova York. La filmació va tenir lloc entre els mesos d’octubre i desembre, “amb un fred que pelava”, tot i que a la pel·lícula els actors van "molt lleugers de roba". Forns recorda com es va transformar tota una part del Lower East Side en un barri hippie dels anys 60. Com a anècdota, també explica el cas d’una escena que es va estar rodant al llarg d’una setmana, de nit i amb més de cent ballarins, i que finalment va ser descartada del muntatge final. Tot i això, Forns valora l’experiència com a molt positiva: "el rodatge va durar tres mesos i tot l’equip va estar molt unit, com si haguéssim anat a la guerra”, explica, i tot seguit recorda una altra anècdota: "les escenes de guerra es van fer a New Jersey, plantes quatre palmeres i ja tens un Vietnam".