Tot i que les faroles de la ciutat ja llueixen l'adaptació que sobre el polèmic cartell ha fet el mateix Xavier Rosales i que el programa de Santes indica el divendres dia 22 com el primer dia de la festa, no tothom s'acaba de creure que avui comencin Les Santes. I és que per molts, la Festa Major de la ciutat comença el dia 25 peti qui peti, amb el pròleg de la nit d'havaneres -el 24- com a màxima concessió.
Aquest és un debat latent entre els ciutadans compromesos en l'organització de la festa i els polítics de torn. Un debat que en els darrers anys s'ha fet més viu que mai degut a les circumstàncies sociològiques actuals i el creixement de la ciutat, tan en número de persones com d'entitats i col·lectius.
El petit dogma que suposa que Les Santes siguin del 25 al 29 de juliol es va construir a partir de 1979, amb la recuperació popular de la festa. En aquell moment es va considerar que amb cinc dies ja n'hi havia prou per arribar a tota la ciutat i que en tot cas el temps ja marcaria la pauta que caldria seguir. De totes maneres, cal recordar que històricament aquesta premissa no té cap base ja que la Festa Major de la ciutat s'ha arribat a celebrar durant el segle XX tan des d'abans del 25 com fins després del 29 i en algunes ocasions només del 26 al 29.
El naixement dels Capgrossos, clau
El canvi de filosofia pel que fa les dates de la festa es comença a coure el 1996, quan neix la Colla Castellera Capgrossos de Mataró -una metàfora de l'evolució de la ciutat, per tant- i aquesta decideix programar una Diada Castellera el diumenge abans del dia 27, per poder possibilitar la vinguda de colles de fora de Mataró. Això podia suposar que un any la Diada es fés el 22 i l'altra el 25, per exemple, i implicava, de facto, allargar la Festa Major per davant, perquè l'afició que es va anar creant amb l'acte va ser total i absoluta. Van ser, per tant, els mataronins van donar el vist-i-plau ciutadà a l'ampliació de la festa, ni com fos en forma de prèvia.
Però dins la Comissió de Les Santes les coses no estaven tan clares. Hi havia un punt de discussió fonamental: cal incloure o no els nous actes que com la Diada Castellera vagin sorgint en el futur dins el programa de Santes o fer un apartat de prèvies? L'enfrontament estava servit però finalment l'any 2002 Remigi Herrero va acabar donant la raó als castellers i imposant el nou concepte de Santes-acordió: a partir d'ara les festes s'amotllarien al calendari de cada any i, com a decisió salomònica, en el cartell només hi figuraria la data del 27 de juliol. "No podem obviar que la gent fa una celebració quan pot, no quan vol, per tant és normal que es vagi construint una festa al voltant de dos caps de setmana, no un", explicava el mestre reconvertit a la política amb to didàctic.
El debat és perfectament visible fent un cop d'ull als cartells de la festa del període. Fins l'any 2000 els cartells oficials anunciaven que Les Santes, efectivament, es feien del 25 al 29 de juliol. Però els dos anys següents aquesta dada simplement es va començar a obviar. Pere Viada, el 2001, no hi va posar res més que "Les Santes" mentre que Josep Maria Codina el 2002 va optar per plasmar el número de l'any. I prou. El 2003, en canvi, J.M.Calleja ja va usar la nova fórmula proposada per l'anterior president del Patronat de Cultura, el socialista Remigi Herrero.
El primer any en què es va incloure totes les noves activitats al programa va ser el 2002. El diumenge abans de Santes era el 21 i el mateix cap de setmana es va organitzar el recuperat festival de Sant Pere més Alt, provocant un gran allargament de la festa, que passava a tenir quasi deu dies d'activitats. L'any següent, el 2003, es va repetir el fenomen i Les Santes es van presentar amb versió més extended que mai: des de divendres dia 18, amb la presentació de Morir a Bagdad i Sant Pere més alt, la Gegantada i la Diada Castellera com a actes més potents. L'edició de l'any passat, el 2004, va ser en canvi la més curta que generarà el nou sistema. Com que el diumenge abans de Santes era el dia 25, les Santes van començar el dia 23, només dos dies abans del que era tradicional. Així, mirant de reüll el calendari, és com sembla que es programaran Les Santes del futur.