-

V. B.

Del TecnoCampus a Industrial Light & Magic passant pels Gaudí i els Goya

El maresmenc Jaume Creus, graduat en Mitjans Audiovisuals, acumula premis i una trajectòria impressionant en el camp dels efectes visuals

Nascut a Malgrat de Mar fa 28 anys, Jaume Creus és ja un dels alumnes sorgits del TecnoCampus amb un currículum més brillant. Graduat en Mitjans Audiovisuals, ha aconseguit aquest 2016 un premi Gaudí i un Goya pels efectes especials del film ‘Anacleto, Agente Secreto’. Això dels guardons, però, no li ve de nou, ja que Creus també va prendre part en l’equip encarregat dels efectes visuals d’Interstellar, Oscar en aquesta categoria l’any passat. Avui Creus viu a Vancouver (Canadà) i treballa a Industrial Light & Magic, l’empresa més coneguda en aquest àmbit.

Per què va escollir el TecnoCampus?
En aquella época encara era l’EUPMT, i tot just acabaven d’estrenar una nova carrera anomenada “Mitjans Audiovisuals” que incorporava un temari molt complet de tot el que a mi m’interessava. Des de petit que he tingut sempre un fort interès per la música, la fotografia i les arts digitals.

Què ha suposat per a vostè el teu pas per la universitat mataronina?
Va ser un primer pas, no va ser una especialització però em va aportar molts coneixements útils del món del cinema i dels audiovisuals. Encara que la meva professió sigui tècnica, ens alimentem dels principis més bàsics de la física com el comportament de la llum o les òptiques, i òbviament del cinema tradicional, al cap i a la fi ens dediquem a explicar històries.

Com va acabar involucrat en 'Anacleto: Agente Secreto'? És el projecte més ambiciós en el que ha participat fins ara?
Els efectes per “Anacleto: Agente Secreto” van ser realitzats per la delegació de Barcelona de ‘El Ranchito VFX’, estudi on ja hi havia treballat amb anterioritat i al que vaig retornar per realitzar alguns projectes, entre ells la pel·lícula d "Anacleto'", “Vulcania” i “Warcraft”. Va ser una producció molt entretinguda i divertida, en la que vaig tenir l’oportunitat de realitzar una gran varietat d’efectes: Chromes, impactes i explosions, dobles digitals, entorns 3D,... Força complex per un producte espanyol i un equip petit com el nostre. És una peli amb molt de ritme, humor i forces seqüències d'acció que acosten el format a un estil molt més americà.

 Què suposa el premi Gaudí Goya per a vostè?
Aquest premi representa un reconeixement a la nostra indústria i al talent nacional. Els efectes especials, i en concret els digitals, són relativament joves i a poc a poc es comencen a valorar més i més, aquests premis ajuden a enfortir la nostra feina. Estem molt acostumats a veure actors rebent premis, però hem de tenir en compte que les pel·lícules amb més recaptació de la història, com pot ser Avatar, coincideixen amb produccions exclusivament basades en els efectes visuals i que molts cops es poden prendre el privilegi de ni tan sols incorporar cares famoses en cartell.

En quina situació es troba l'àmbit de la creació d'efectes especials a Catalunya i a l'Estat espanyol?
Tant a Catalunya com a nivell espanyol, tenim moltíssimes empreses i estudis d’un alt nivell, totalment dedicats i especialitzats en la materia, que treballen per grans produccions de Hollywood, tant en l'àmbit del software, l’animació o els efectes especials/visuals. Realment no se'n parla gaire per desconeixement però sense anar més lluny produccions com “Juego de Tronos”, “Warcraft” o “El Juego de Ender” han passat per les mans d’estudis espanyols. També cal dir que moltes produccions internacionals pensen amb Espanya a l'hora de realitzar les seves pel·lícules però perdem 8 de cada 10 projectes proposats a causa de les poques ajudes fiscals del Govern. Podríem dir que tenim les eines i el talent per equiparar-nos als països punters, però estem molt lluny a escala d'envergadura i indústria.

Com ha acabat a Industrial Light & Magic? Com a referent en aquest àmbit, considera que ha complert un somni?
La meva professió és dura però també m’ha permès viatjar i conèixer món, veure diferents empreses i maneres de treballar. Estic molt orgullós de cada un dels passos que he recorregut i entre ells el plaer de poder participar en produccions com “Interstellar” (Oscar a millors VFX). Però cal dir que arribar a ILM és un dels somnis que sempre he tingut, ells són els pares i creadors de la nostra professió i per tant sempre han estat el referent. Ara només penso en gaudir del moment, seguir endavant i no deixar d’aprendre mai; és un orgull i un plaer poder treballar al costat dels més grans.

Etiquetes: