L’Ateneu de la Fundació Caixa Laietana va acollir ahir la inauguració de l’exposició de pessebristes ‘Ara ve Nadal’ en commemoració amb el 25è aniversari de la Federació Catalana de Pessebristes. La mostra pessebrista va coincidir, a més, amb la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, fet que revesteix de prestigi i consideració aquesta exposició celebrada aquest divendres 26 a la ciutat. Un acte que a més de la participació de la Federació Catalana i la col·laboració de l’espai de la Fundació de la Caixa va albergar la cooperació de l’Associació de Pessebristes de Mataró en l’elaboració del projecte.
Els tres Reis Mags d’Orient amb els seus respectius camells, patges acompanyats de cavalls, la Verge Maria i Jesucrist protegits pel bou i la mula i fins l’entranyable figura del Caganer van ser algunes de les figures pessebristes que l’Ateneu va poder exhibir als quasi 350 assistents que van apropar-se al recinte. Més enllà de les figures nadalenques, la planta baixa de va estar caracteritzada per presentar una sèrie d’urnes decorades interiorment amb paisatges commemoratius que escenificaven icònicament imatges bíbliques com el naixement del nen Jesús o la infantesa del mateix. Els nens i nenes, per la seva banda, també van gaudir d’un espai adaptat pròpiament per a ells amb un pessebre infantil en el que es permetia moure les figures i fer-les avançar fins arribar al portal de Betlem. En total, uns 50 diorames que van regalar al públic una estona entranyable recordant tradicions i valors de la cultura catòlica.
En referència a aspectes institucionals, el presidents de l’Associació de Pessebristes i la Federació Catalana de Pessebristes Josep Codina i Josep Maria Porta respectivament, acompanyats d’un discurs de l’alcalde Joan Antoni Barón van dedicar unes paraules en commemoració a aquesta benvinguda al Nadal. ‘Aquesta exposició és una de les millors que s’han vestit mai a Catalunya’ va exclamar Codina. Per la seva banda, Porta va recalcar que la mostra ‘Ara ve Nadal’ demostra que el pessebrisme català és el millor del món en detriment d’altres països. ‘Això ens honra d’alegria i de goig’, va afegir. Barón, per finalitzar el discurs, va convidar a omplir els actes que es celebraran fins al 16 de gener i va puntualitzar dient que és una lloança traspassar tradicions de generacions a generacions renovant-les i inculcant-les a generacions futures. “Us imagineu unes Santes sense la família Robafaves? Doncs tampoc ens podem imaginar un Nadal sense pessebres”, va afegir.
A més de regalar un espai familiar als mataronins, els organitzadors de l’acte van voler conservar amb aquesta exposició tècniques artesanals que estan a punt de desaparèixer. La qualitat artística de les peces i el potencial històric d’aquestes –algunes elaborades durant els segles XVIII, XIX i XX - van fer de l’exposició una ostensió única. Obres de vint-i-cinc pessebristes de renom a nivell català que van tenir ressò a la sala en motiu de l’ofrena de les seves grans peces d’art, entre els quals podem destacar personalitats com José Luis Gómez, Josep Trumas o Antoni Moliner, entre d’altres.
Primera i segona planta
No obstant, els prop 1500 m2 de l’Ateneu van tenir més presència pessebrista a banda dels 50 diorames que es van exhibir en la planta baixa. En la primera planta es concentra el nucli de l’exposició, un pessebre popular d’uns 64m2 que reprodueix el paisatge de les muntanyes de Montserrat. A més, es podien observar pessebres en moviment i diferents figures treballades amb materials com la fusta policromada, la terracota, el suro o la pintura a l’oli. Però les llums, els colors, les formes i els paisatges no van concloure la seva presència aquí. La segona planta va exposar un gran estel fugaç central amb diferents obres d’autors a la perifèria, posant així la cirereta al pastís nadalenc exhibit a l’Ateneu.
Properament es celebraran tallers i demostracions per a infants en els que es practicarà lectura de contes, tallers de fang i similars.