Una sessió a l'institut Damià Campeny

Silvia Ruiz

'Desvetlla't bé', la campanya per a una Nit Boja sense incidents

La tasca informativa ha arribat a un miler d'alumnes de nou instituts perquè evitin riscos en actes com el Desvetllament

'Desvetlla't bé' és el nom de la campanya de sensibilització per a la prevenció de riscos durant Les Santes. Feta durant els darrers mesos a sis instituts públics i tres escoles concertades de la ciutat, es calcula que s'ha arribat a un total de 1.000 alumes d'entre 16 i 17 anys. L'objectiu és que els joves mataronins gaudeixen de la festa de forma lúdica i cívica i s'evitin possibles riscos que poden sorgir a actes com el Desvetllament.

Les sessions als instituts es van iniciar l'any 2012 per part de la Família Robafaves, però enguany compten amb el suport de l'Ajuntament de Mataró i hi participen també membres de la colla de les Diablesses i de l'Agrupació Musical del Maresme. La campanya consisteix en sessions participatives a les aules on els alumnes visualitzen vídeos de la Festa Major i sobretot del Desvetllament Bellugós, escolten opinions d'altres mataronins, participen en un debat sobre els perills i les problemàtiques que comporta un acte d'aquest tipus i finalment se'n plantegen les solucions per ajudar a tenir unes Santes sense incidents.

Segons Maria Bermúdez, tècnica de Cultura que coordina el projecte, els factors més importants a tenir en compte són "el control amb el consum d'alcohol, el respecte a les figures i als membres de  la banda, i els consells d'una vestimenta adequada". Durant les sessions, s'incideix en aspectes com la importància de beure amb moderació, anar amb les sabates adequades que protegeixin el peu i evitar les xancletes, o el fet de portar ampolles de plàstic i evitar el vidre i les llaunes, ja que aquestes últimes acostumen a provocar relliscades i fan que altres es tallin.

El respecte als gegants i a la banda
Un dels punts més importants és el respecte a les figures de la Família Robafaves. Joan Lorente, membre de la colla, assegura que "portar un gegant en el Desvetllament sempre fa molt de respecte, perquè pateixes que no li passi res a la figura". A part de possibles cops per la massificació i la intensitat de l'acte, la gent que porta ampolles amb líquids pot tacar els vestits de les figures i fer-los malbé, uns vestits estrenats tot just l'any passat. Es vetlla així per no fer malbé la figura però també per la integritat dels portants perquè, tal com recorda Lorente, "la gent vol tocar la capa d'en Robafaves i això fa que la persona que està a dins pugui perdre l'equilibri i provocar accidents greus". Explica que "l'estructura és de ferro i, en qualsevol intent de caure, el portant es pot fer molt de mal a l'esquena". Malgrat que la massificació de l'acte ha incrementat els darrers anys i enguany encara s'espera més gent, els membres de la colla de la Família Robafaves tenen clar que el més important és sortir tranquil i anar a gaudir de la festa: "Si la gent del públic ho gaudeix i segueix l'acte com l'ha de seguir, no hi ha cap problema".

No només s'ha de tenir en compte la seguretat envers les figures, sinó també a tots els membres de la banda musical. A més de poder fer malbé els instruments, en un acte tan massificat com és el Desvetllament augmenta el perill dels músics de fer-se també mal físicament. "Els riscos que tenim nosaltres amb l'instrument és que la massificació fa que l'espai es redueixi molt", explica David Serra, de l'Agrupació Musical del Maresme, afegint que "amb un petit cop, com que tenim l'instrument a la boca, ja ens podem fer mal i és molt més delicat del que sembla". També s'han buscat solucions per prevenir riscos, com és el cas de la disposició de diferents altaveus que fa que la gent es pugui distribuir millor i sentir la banda en llocs dispersos.

En els darrers anys s'han incrementat les accions i mesures de seguretat. En són exemples la contractació d'una empresa que fa de cordó de seguretat, la campanya d'imatges a autobusos o contenidors amb els cartells de prevenció, o el fet que des de Salut Pública també participen en la prevenció de riscos i fan campanya amb les famílies.