Imatge de l'edició passada de la Fira d'atraccions.

E. Castarnado

Deu dies d’atraccions

La muntanya russa Fórmula 1 és la gran novetat entre les 129 atraccions instal·lades, del 2 a l'11 de juny, al nou Parc Central

Tot és a punt perquè el tren de la bruixa, els cavallets i la sínia tornin a girar. La Fira obre les seves portes divendres, dia 2, amb una oferta de 129 atraccions per a petits i grans. Els aparells s'ubiquen, com ja és habitual, a l'Espai Firal, l'avinguda del Corregiment i les Esplanades interiors del Nou Parc Central, un espai que enguany ha quedat reduït per la presència dels mòduls provisionals del CEIP Mataró. L'oferta lúdica es completa amb els nou estands dedicats a la restauració (un més que l'any passat), que s'instal·laran a l'antic Parc, així com amb les 37 paradetes d'artesania de la Fireta de Primavera, ubicada al passadís interior del nou Parc. Aquest any, per primer cop, la fira disposa d'un pla específic de Protecció Civil.

Però perquè tot això estigui a punt, els firaires han passat molts dies preparant les atraccions. Un dels primers a arribar va ser Enrique Granell, que des de divendres passat, dia 26, ha estat muntant la nova proposta de la fira: el Fórmula 1. Es tracta d'una nova muntanya russa en què els cotxes giren sobre el seu propi eix per la inèrcia de les voltes. «Fins ara li dèiem Magic Potrees, en honor al mag, però hem decidit canviar-li el nom perquè aquest té més tirada». La recent batejada atracció està destinada a tota la família i fins i tot hi poden pujar menuts de quatre anys acompanyats d'adults: «Té un sistema de seguretat molt precís i el viatge és força suau, perquè volem que sigui agradable i que la gent tingui ganes de tornar-hi a pujar».

Només fa sis mesos que aquest firaire de Palau de Plegamans va adquirir el Fórmula 1 però assegura que ja ha tingut molt d'èxit: «A la gent li crida molt l'atenció perquè és molt diferent a les muntanyes russes tradicionals així que tothom ho vol provar». Ell i quatre treballadors més han estat muntant la instal·lació durant set dies. «Es munta l'esquelet i després totes les vies, el més difícil de tot és que ho has de muntar tot des de les altures», comenta.

L'atracció més antiga
Un altre firaire que ha estat enfeinat aquests dies és ja tot un clàssic en la cita mataronina. És el propietari del Tren de la Bruixa, José Quirós, que pertany a la quarta generació de la seva família que s'hi dedica. Quirós explica que fa uns cinquanta anys que porten l'atracció a la ciutat: «És de les més emblemàtiques perquè és la més antiga; hi ha molts avis que hi pujaven de petits i que ara ho continuen fent amb els seus néts». Muntar al Tren de la Bruixa no és tan complicat com la nòria o d'altres atraccions però també comporta una preparació: «Només som tres persones que hem de muntar-ho peça a peça, i sota el sol que ha fet aquests dies hem fet molts esforços».

Els darrers anys, la quantitat de gent que va a la fira ha disminuït i els firaires ho atribuixen a la diversificació de l'oci. «Els centres comercials ens estan matant; hi ha tanta oferta per passar els temps lliures de forma còmoda que venir a la fira suposa un esforç», opina Granell, que recorda com s'omplia la fira quan encara s'instal·lava a la pujada de l'actual avinguda Corregiment. Al seu torn, José Quirós és optimista i confia en la ciutat: «És cert que cada cop els joves s'interessen menys per la fira, però Mataró és una ciutat amb molta tradició que sempre respon bé».

Com sempre, l'oferta gastronòmica també està servida. Mohamed Bosbi fa 35 anys que posa la seva parada al Parc Central on ven pinchos morunos, pop a la gallega i pernil, entre altres. «Esperem fer una bona fira aquest any; cada any vénen a menjar moltes famílies després de passar-hi el dia, comenta el propietari.

Altres parades estan especialitzades en peix, com la del mataroní Pedro Martínez: «El fet que estiguem a primers de mes i que estiguem més a prop de l'estiu pot fer que la gent tingui més diners disponibles i que s'animi a sortir».

Els preus d'un dels plats més tradicionals de la fira, l'entrepà de bacallà, gira a l'entorn dels set euros, i se serveix a diferents establiments.