La Casa de la Música Popular (CMP), un projecte compartit entre l'Ajuntament de Mataró, el departament de cultura de la Generalitat i el Clap, està d'aniversari. Aquest més de març celebra el seu segon any de vida i els gestors de l'entitat la cooperativa VisualSonora (Clap)- aprofiten per fer un balanç satisfactori del conjunt d'activitats realitzades des de la seva inauguració. Durant aquest segon any, que ha servit per consolidar el projecte a la ciutat, s'han realitzat més de 300 activitats de diferent índole arreu de la ciutat, una xifra similar a la del primer any de vida de la Casa.
El currículum acumulat per CMP durant el darrer any és d'impressió: més de 120 concerts de deferents estils i formats, 10 Disconcerts organitzats conjuntament amb el Taller d'Idees i orientats a persones amb discapacitat, tallers d'instruments i audicions a les escoles, classes d'iniciació a la música a més de 140 infants de la ciutat, diversos enregistraments musicals, són algunes de les activitats més destacades de l'entitat. "És un volum inmens d'activitat que ha tingut molt bona resposta, així que la valoració no pot ser més que positiva", afirma Pau Manté, de la CMP.
VisualSonora es mostra especialment satisfeta d'aquells projectes que han permès que diverses entitats i col·lectius de la ciutat tiressin endavant els seus projectes musicals. "Moltes de les nostres activitats són fruit de la demanda d'associacions i col·lectius mataronins, nosaltres ens limitem a ser una èina per ajudar a que els seus projectes tirin endavant", comenta Manté. En són un exemple el cor Gospel Sons, la Big Band Jazz Maresme, diversos grups de batucada o l'Agrupació musical del Maresme. La CMP, a més, ha col·laborat durant l'any amb l'Escola Universitària Politècnica de Mataró, la Unió de botiguers, Mataró Ràdio i l'Aula de Teatre, entre altres entitats de la ciutat.
Una agenda cada cop més apretada
La Casa de la Música celebra el seu segon aniversari de la millor manera que sap fer-ho, programant una apretada agenda de concerts per aquest mes de març en què destaquen noms com els francesos Babylon Circus, Immigrasons (una producció del Mercat de Música Viva de Vic) el veterà Antonio Vega, el grup de rock dur Hamlet o els renovats Lax'n'Busto.
A més, l'entitat s'ha plantejat com a objectiu per aquest tercer any l'enregistrament de tres discos collectius. El més proper és Mataró versiona els Pastorets, un projecte de la Sala Cabañes participat per una quinzena de grups de diferents estils musicals (que ja van interpretar diverses peces dels Pastorets de Mataró el passat dissabte al Monumental). Al llarg de l'any, també es gravaran el projecte Les músiques de Les Santes, una iniciativa d'un col·lectiu ciutadà que recull les músiques de la festa major de la ciutat, i Cançons populars de les dones de Rocafonda, un projecte de la Vocalia de dones de Rocafonda, que recull cançons de tradició oral de les dones que viuen en aquest barri mataroní. Manté, a més, explica que un dels reptes més importants de la CMP és "estructurar la xarxa de cases de la música" (actualment en formen part la Casa de la Música de la Mirona de Salt i de la Salamandra de l'Hospitalet) de cara a "millorar l'oferta, la programació i les activitats en xarxa".
Graupera, satisfet
El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, ha destacat que en aquests dos anys de vida de la CMP, la dinamització musical de la ciutat "és més que evident en tots els sentits". "Les suspicàcies que es van produir en el naixement d'aquesta iniciativa han quedat totalment desmentides per l'activitat frenètica de la Casa de la Música", ha explicat el Regidor. Graupera ha presentat la CMP com un "exemple palmari" de col·laboració fructífera entre administració pública i iniciativa privada.