Xavier Amat

El 2 de 9, objectiu dels Capgrossos al Concurs de Tarragona

La colla mataronina arriba a la gran cita del món casteller en l'estat de forma òptim

A la primera, per la diada de Les Santes, no va ser possible, però els Capgrossos de Mataró esperen no fer bona la dita aquella de “a la tercera va la vençuda”, sinó que volen que sigui ja, a la segona. I la segona oportunitat per fer el 2 o torre de 9 amb folre i manilles, i convertir-se així en la cinquena colla de la història en aixecar castells de Gamma Extra, serà aquest diumenge 3 d’octubre, en el marc del sempre espectacular i esperat Concurs de Castells de Tarragona. El president dels de la camisa blau marí, Carles Guanyabens, considera que aconseguir aixecar la torre de 9 seria “una fita de transcendència històrica, un canvi qualitatiu espectacular”. De raó no n’hi deu faltar quan tots els analistes castellers es posen d’acord en parlar d’un abans i d’un després de quan aquesta construcció es va alçar per primera vegada, l’any 1993 i de la mà dels Minyons de Terrassa. “És un castell d’una gran dificultat, en que hi juguen molts factors i es necessita molta gent per assajar-lo”, rubrica el cap de colla dels Capgrossos, el premianenc Lluís Feliu.

Aquesta “gent” que demana Feliu ha respost a la campanya engegada fa poques setmanes per la colla amb el títol “Amb tu, la farem!” – referint-se, és clar, a la torre de 9 -, els assaigs dels darrers dies han estat massius, i tot apunta que seran centenars els maresmencs que es desplaçaran diumenge a Tarragona per posar el seu gra de sorra i assolir el difícil repte. “En els 14 anys d’història ja hem passat per moments bons i dolents, i dies d’eufòria comparada amb els d’ara. Aquests dies cal aprofitar-los”, diu Guanyabens. Els mataronins arriben al concurs en un gran moment: des de la tornada de vacances els castells han mostrat una fermesa absoluta, sense ensurts, i posant la cirereta diumenge passat a Lleida, quan els Capgrossos van alçar el 3 i el 4 de 9, i la torre de 8, tot amb folre, en la que va ser la millor actuació dels blaus en el que portem de temporada. Aquesta darrera construcció, la torre de 8, l’han repetit en quasi totes les actuacions d’enguany, ja que és el pas previ a la de 9 amb folre i manilles. “Una altra manera d’arribar a la Gamma Extra podria haver estat a través del 5 de 9 amb folre, però penso que és més complicat, és un gegant, i amb l’equip de tècnica ens vam decantar per anar a per la torre”, manifesta Feliu.

La classificació és el menys important
La colla castellera Capgrossos de Mataró sempre arriba a Tarragona amb un programa tancat, és a dir, hi fa l’actuació que té prevista independentment de si canviant un castell per un altre a darrera hora podria sumar més punts i per tant avançar alguna posició en la classificació final. I aquest any més que mai. Els Capgrossos portaran a plaça – a no ser que hi hagi algun entrebanc greu en els darrers dos assaigs – el 3 de 9 amb folre, el 4 de 9 amb folre, i el 2 de 9 amb folre i manilles, i probablement per aquest ordre. “És el màxim que podem oferir, i si fem tot això, que finalment quedem segons, quarts o sisens ens és igual, perquè l’alegria serà absoluta”, diu el cap de colla. En cas que algun d’aquests castells faci llenya, les alternatives seran el 3 o el 4 de 8 amb l’agulla. Els mataronins compartiran protagonisme en la reformada Tàrraco Arena Plaça, i davant 7.000 espectadors que van exhaurir les entrades posades a la venda en un obrir i tancar d’ulls, amb 13 colles més. El sorteig d’ordre i de situació a la plaça va satisfer els blaus, ja que ben a prop tindran colles amb les que existeix molt bona relació i que de ben segur donaran un cop de mà per fer la pinya més gran i més compacte.

El XXIII Concurs de Castells de Tarragona començarà a les 10 del matí, i enguany inclou una nova norma important i que pot portar més d’una sorpresa. Per tal d’agilitar el funcionament del concurs, les colles tindran un temps màxim per fer els castells, que es mou entre els 15 i els 25 minuts depenent de la construcció. El rellotge comptarà a partir que el presentador anunciï a les colles que poden muntar el castell i fins que els segons es col•loquin al seu lloc. Els Castellers de Vilafranca, en estat de gràcia, surten com a grans favorits per guanyar el concurs, i a més a més amb possibilitats reals de fer una de les millors actuacions de tota la història castellera.