-

V. B.

El Bequetero i el seu compositor, protagonistes de la Crida

L'himne ha sonat durant el discurs de Baron pel centenari de Falcó, en un acte que també ha viscut les protestes de Basilisc i Diables de la Llàntia

 Les notes d'El Bequetero, l'himne de les Santes, s'han colat aquest dissabte la Crida, el discurs de l'alcalde Joan Antoni Baron que ha convidat tots els mataronins a sumar-se a la festa. La Banda de Gaianes ha interpretat el popular pasdoble durant el parlament de Baron, en homenatge al centenari del naixement del seu autor, Gustavo Pascual Falcó. Familiars del músic i representants del seu poble natal, Cocentaina, han assistit a la Crida (una hora abans, el Saló de Sessions havia acollit un acte d'homenatge a Falcó), així com milers de mataronins que no s'han volgut perdre el discurs ni la primera aparició i dormida de totes les comparses mataronines. “El Bequetero és és el pasdoble que els mataronins i mataronines hem convertit, perquè ens ha donat la realíssima gana, en l'himne de la ciutat”, ha exclamat Baron, abans de donar pas a la interpretació de la peça amb un “Mestre, que soni la música”. La banda també ha tocat posteriorment el popular Paquito el Chocolatero, obra del mateix Falcó.

Una música d'un altre tipus, interpretada tan sols amb xiulets, també ha estat protagonista. Era la d'una trentena de membres de la Colla del Basilisc i els Diables de la Llàntia, dues colles de foc mataronines que han assistit a la Crida per protestar sonorament contra la seva exclusió del Correfoc d'enguany, que s'ha de celebrar aquesta mateixa nit en el marc de la Nit Boja. Amb samarretes i pancartes reivindicatives, amb lemes com “Som de Mataró i no ens deixen cremar”, i aplaudint i vitorejant irònicament l'arribada de les diferents comparses, s'han deixat notar molt al llarg de l'acte. Fins que l'alcalde, enmig del discurs, els ha espetat un sonor “calleu”, que han respost amb encara més xiulets. Baron ho ha dit mentre recordava que Catalunya “plora els bombers morts en la lluita contra el foc que ho destrueix tot”. Fent una paràbola, ha reivindicat el dret a continuar fent un ús “assenyat i festiu” del foc i la pólvora en festes com Les Santes, les Falles, la Patum i Sant Joan, en referència a la nova directiva europea que pot fer perillar els actes on el foc i la pirotècnia són protagonistes.

L'alcalde també ha felicitat els momeroters pel 30è aniversari de la seva figura, i al Club Hoquei Mataró per la seva victòria a la copa CERS. Així mateix, ha reivindicat el dret a fer festa en un any “de crisi i dificultats econòmiques. “Ara més que mai, quan les coses van maldades per a molta gent, volem expressar els nostres snetiments de pertànyer a una ciutat que sap que la festa és una demostració inigualable de ciutadania”, ha dit.

Abans del discurs, totes les comparses han anat citant-se a la porta de l'Ajuntament, provinents de diferents punts del centre. La Banda ha estat la primera en arribar i l'Àliga ha tancat el seguici, precedida per la Família Robafaves. I després de la Crida, s'ha procedit a la primera Dormida de la Festa Major. El més destacat ha estat l'estrena d'un nou ball del Dragalió, que enguany celebra el seu tercer aniversari. Com no podia ser d'una altra manera, s'han sentit els primers “No n'hi ha prou” en la dormida de Robafaves. En queden uns quants més fins que s'acabi la Festa, el dia 29.