L’artista brasiler Walmor Corrêa està instal·lat al centre de creació i pensament contemporani de Can Xalant des del 26 d’octubre passat. La seva residència finalitza el 24 de novembre, i avui dimecres aprofitarà per explicar el projecte artístic que hi ha dut a terme. El treball de Corrêaa es basa en una llegenda antiga del sud de Brasil, “La princesa moura encantada”, traslladada per un grup d’espanyols des de Salamanca al sud de Brasil. La princesa, convertida per un encanteri en un híbrid humà i animal, acaba tancada molts anys en una mina.
L’artista se sent atret especialment per aquesta llegenda, ja que el personatge central és un ser màgic, un tema recurrent en la poètica de les seves obres. Arrel d’axiò, Corrêa decideix fer el viatge a la inversa de la princesa, des del sud de Brasil fins a Espanya. Durant la seva residència, Corrêa ha treballat amb un grup de dones del barri barcelonès de La Mina, analitzant la situació d’exclusió social, l’ansietat i la depressió, entre altres dolences, que pateixen. La recerca li serveix per crear paral•lelismes entre aquestes dones i Teinianaguá, la princesa a qui se li prengué el dret de ser dona.
Durant la presentació d’aquest dimecres, l’artista parlarà del procés de recerca amb aquest grup de dones i explicarà la seva visió del paral•lelisme amb la llegenda de Teiniaguá. El seu treball, actualment, es basa en la realització del retrat de l’híbrid de Teiniaguá, on plasmarà les dolences més comuns expressades per les dones de La Mina. Corrêa, nascut l’any 1961, ha exposat a les ciutats més importants del seu país, així com als Estats Units, Amèrica Llatina i Europa. A més, va participar a la XXVI Biennal de Sâo Paulo. Al contrari que la majoria d’artistes que passen per Can Xalant, el seu treball se centra en la pintura. La seva estància a Can Xalant respon a un programa d’intercanvis que l’espai mataroní ha iniciat amb centres similars de Brasil, Xile, Nicaragua i Colòmbia.
Dimecres, dia 19. A 2/4 de 8 del vespre a Can Xalant