Penedès, amb membres de la Comissió, mostrant el cartell de la festa, obra d'Alsina Disseny

V. B.

El Carnestoltes es renova per dins i per fora

El carnaval mataroní manté un programa similar a anys anteriors però recupera en Pellofa, refà el concepte de festa i canvia de model de gestió

La crisi que va viure l’any passat el carnaval mataroní, amb la desaparició d’en Pellofa i la desvinculació de la festa del Comitè de Crisi de Carnestoltes (l’entitat que havia portat gran part del pes de la festa en les anteriors edicions) ha donat pas a un nou model de festa. Tot i que l’esdeveniment, que tindrà lloc entre el 19 i el 25 de febrer, presenta un programa d’actes força similar a altres anys, els profunds canvis que l’afectaran per dins es començaran a notar per fora. El president de l’IMAC, Sergi Penedès, i diversos representants de la nova Comissió de Carnestoltes, constituïda aquest any per a l’organització dels actes de carnaval, van presentar ahir dilluns el programa d’actes en roda de premsa, escenificant d’aquesta manera la “reconciliació” entre l’administració pública i el col·lectiu de persones que ha estat darrere la festa en aquesta dècada. Fruit d’aquest retrobament, el concepte de festa i el seu model de gestió han patit una profunda renovació.

“L’any passat hi havia dos punts de discrepància importants”, va resumir Penedès. Per un costat, el concepte de Pellofa i la seva transgressió. “Ha de ser un acte de ciutat, i no només per a uns quants, així que calia parar i repensar-lo”. Per l’altre, el model de gestió de la festa. “Com a regidor, vull que la comissió dediqui el seu temps a pensar, crear i animar la gent a participar, no a contractar assegurances o ambulàncies”. La principal novetat, tal i com ja va avançar capgros.com, és la creació d’aquesta Comissió de Carnestoltes, oberta a la participació de tothom i similar a les que ja hi ha creades al voltant d’altres actes festius i en l’espai públic, com ara Les Santes. “Els que muntàvem el Carnestoltes era precisament això el que reclamàvem”, va apuntar Mia Castellví, antic membre del CCC i que ahir va exercir de portaveu de la nova Comissió, integrada per una vintena de persones. Aquesta entitat oberta ha pogut participar en els Tallers per la festa, una iniciativa fruit de la col·laboració entre l’IMAC i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, un projecte dedicat a revifar festes populars o crear-ne de noves. “Els vam presentar el nostre Carnestoltes i els va semblar una festa molt viva i amb moltes possibilitats de futur”, va dir Penedès. A través dels “Tallers per la festa”, els membres de la comissió han après que cal “ritualitzar la festa, amb una estructura fixa però flexible i amb referències diàries, que estableixi un fil conductor durant tot el Carnestoltes”, va dir Castellví. Tot i així, els organtizadors preveuen que serà en el Carnestoltes de 2010 quan es notarà del tot la remodelació de la festa.

El programa d’actes arrencarà dijous, dia 19, amb el tastet de truites al mercat de Plaça de Cuba i el tradicional repartiment de truites a càrrec de la Hermandá de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa, dos personatges que enguany guanyaran més protagonisme durant tota la festa. L’endemà divendres serà el dia de l’aparició d’en Pellofa XXXI, que vindrà precedit per un acte nou, “Cap al Pregó”, una cercavila de la Momerota, els Botargues i la Societat Musical d’Escuracassoles cap a l’Ajuntament. En Pellofa “ocuparà” la Casa Gran i inaugurarà el seu curt regnat amb el pregó. El dissabte, dia 21, serà el dia gran de Carnestoltes, amb ball infantil, la Rua, que serà en honor a en Pellofa, i ball posterior a plaça de Santa Anna. L’endemà diumenge hi haurà un nou ball infantil, mentre que el dimarts 24 es recuperarà el Sant Sopar, un acte que fa anys que no se celebra i que tindrà lloc a la plaça del Fossar Xic. Allà, en Pellofa compartirà un plat de caldo com a darrer acte del seu regnat. I l’endemà dimecres es viurà una de les propostes amb més solera del carnaval mataroní, l’enterrament d’en Pellofa i l’aparició de la Vella Quaresma, a la plaça de la Muralla.

Exposició d’en Pellofa
El pressupost de la festa s’eleva a uns 29.000 euros, 3.000 més que l’any passat. A més, l’IMAC dedica 16.000 euros més a una exposició que s’inaugurarà el 6 de març al Museu de Mataró dedicada a la figura d’en Pellofa i el seu 30è aniversari, un projecte que es ve arrossegant des de l’any passat. Castellví va destacar “l’esforç econòmic” de l’IMAC, tot i reclamar que la inversió creixi l’any que ve, tant per la via pública com per la d’espònsors. El programa d’actes ja avisa, d’altra banda, que els actes se suspendran en cas de pluja, per evitar les confusions viscudes en edicions anteriors a causa dels aiguats. Des de la Comissió van aprofitar per reclamar a l’Ajuntament un “esforç” per crear un equipament públic a cobert, destinat a actes festius i culturals.