Els Pastorets com un conte, sense tant pes religiós i amb la visió personal de Josep Rodri com a tret distintiu. Aquest és el titular principal que s’extreu de l’edició d’enguany dels Pastorets de Sala Cabanyes, que s’estrena com és habitual el dia de Sant Esteve. Uns Pastorets que, sota la batuta de Rodri, es presenten amb algunes diferències remarcables respecte a Nadals anteriors. Aquest és un fet volgut per l’entitat, motiu pel qual s’han establert “torns” de direcció de dos o tres anys (Rodri substitueix Antoni Blanch, director de les tres edicions anteriors). “L’objectiu és donar noves visions de l’obra, rellegir-la”, explica Toni Grané, director de Sala Cabañes. Aquesta voluntat de reinventar-se, però, genera irremediablement nous debats entre partidaris dels Pastorets més “clàssics” i els que aposten per opcions més obertes. “Sempre hi haurà polèmiques, però això vol dir que l’obra és viva”, recalca Grané. I Rodri afegeix: “El dia que no hi hagi debat a l’entorn dels Pastorets, com amb el cartell de Santes, malament rai”.
Ja s’intuïa que amb el “fitxatge” de Josep Rodri Els Pastorets viurien més canvis del que és habitual. La pròpia Sala Cabanyes també ho pretenia així quan va proposar com a capità del seu vaixell insígnia a algú com ell, que no pertany a l’entitat i que és l’autor d’obres als antípodes del clàssic nadalenc com l’aplaudida Morir a Bagdad, Làcrima o Violències. Dit i fet, Rodri ha decidit convertir Els Pastorets en un conte, que dos nens descobreixen en unes golfes. Ells són els protagonistes de l’inici i el final de l’obra, quan obren el llibre es desplega tot el muntatge teatral que tothom coneix, i quan el tanquen perquè la mare els crida a sopar es clou la funció. Un “truc” que el director utilitza per ampliar a l’espectador el ventall de lectures possibles del muntatge. “Cadascú pot veure Els Pastorets com vulgui, ja sigui com un conte o bé com una història religiosa”, afirma Rodri. El director es declara “agnòstic” i, com a tal, assegura que se sentia “incòmode” amb la perspectiva de tancar l’obra amb l’Apoteosi, perquè li sembla “una adoració a la Sagrada Família”. Aquesta pèrdua de part de la religiositat de l’obra serà sens dubte el segell personal de Rodri que més marcarà l’edició d’enguany.
Però hi ha altres novetats. Per exemple, el nou director fa baixar alguns actors a la platea, un fet inèdit fins ara, per moure’s entre el públic i donar més dinamisme. En un d’aquests moments, repartiran galetes entre el públic, amb la forma de la tradicional Lluna dels Pastorets. També hi haurà una piruleta que reprodueix la mateixa lluna. I els actors i actrius sortiran al final de l’obra a saludar al públic, tal i com es fa pràcticament en totes les representacions teatrals però mai, curiosament, als Pastorets de Sala Cabanyes. Amb tot plegat, Rodri ha volgut potenciar el vessant “tradicional i popular” de l’obra, que és la que més li interessa, segons va apuntar, per sobre de la història religiosa que explica. Una història, això sí, que ni molt menys rebutja. “Ens agradi o no, ens explica moltes coses que formen part de la nostra cultura”, apunta. Un altre element que ha volgut potenciar és el musical. El director del Cor Ciutat de Mataró, Jordi Lluch, és l’encarregat de liderar aquest àmbit. “Tenim una coral de dones molt potent, però amb la d’homes aquest any encara no haurem arribat on jo voldria”, va reconèixer Rodri, que assegura que els Pastorets és “un precedent” dels actuals musicals.
Oxigenar els Pastorets, aportar-hi un nou punt de vista, donar-li un nou dinamisme. Aquestes són les claus d’enguany. “Els directors sempre eren de la casa, i amb aquesta rutina tot es dona per sabut i es cau en una rutina que pot ser perillosa”, destaca Rodri, que recorda que els Pastorets son Patrimoni de la Ciutat. “Això és una responsabilitat important que tothom ha de tenir present”, constata. El fet de plantejar coses diferents ha obligat tot l’equip de l’obra a “posar-se les piles”, en paraules del director. Una voluntat de transgredir que, segons Rodri, ha fet “sempre des del respecte”. En aquest sentit, Toni Grané destaca com a director de Sala Cabanyes que amb Rodri a les regnes de l’obra, aquest any “tornarà a obrir-se el debat sobre els trets identitaris dels Pastorets”. “Des de la meva visió, Rodri no transgredeix aquests trets, però sempre hi ha altres visions”, afegeix.