Tres dels quadres que es podran veure a l'exposició

V. B.

El convit dels artistes mataronins

Dimarts del Llimoner i Caixa Laietana organitzen una exposició col·lectiva de 26 artistes al voltant del casament

Amb gairebé 40 anys d’existència a les seves espatlles, el col·lectiu d’artistes mataroní Dimarts del Llimoner té una gran força i pes específic en l’àmbit cultural de la ciutat. Se’ls pot definir com un senzill grup d’amics amb ganes de tirar endavant projectes, però a aquesta aparent informalitat s’hi afegeix el gran talent dels seus membres, entre ells noms tan reconeguts com Pepe Novellas o Carlos Soriano, i la suma pot donar resultats espectaculars. Aquest és el cas de la darrera iniciativa del grup, la mostra “El Casament”, una de les notícies artístiques de l’any, que s’inaugura dijous, dia 5, a la Sala d’Exposicions de Caixa Laietana. El recinte acollirà un total de 35 obres de 26 artistes diferents, la majoria mataronins, tant de Dimarts del Llimoner (els mateixos Novellas i Soriano, Manuel Contreras, Raúl Capitani) com de l’entorn del col·lectiu (Marta Duran, Josep Maria Codina, Antoni Luís, Marc Prat o el barceloní Pep Munné, entre altres). Totes les peces tenen un tema en comú: reflecteixen els diferents personatges i situacions que es poden trobar en un casament.

“Va ser una idea d’en Pepe (Novellas), ara fa tres anys; fer una col·lectiva dedicada a una boda, que aportés una reflexió sobre aquest acte social”, explica Manuel Patricio, l’únic escriptor que forma part de Dimarts del Llimoner, qui ha coordinat el projecte junt amb el fotògraf Manuel Contreras. Tots els artistes amb qui es van posar en contacte van acceptar la proposta, que venia acompanyada d’un seguit de condicions: la mida del quadre havia de ser gran (130 x 160 centímetres) i havia de retratar un element identificatiu d’una boda convencional, prèviament llistat i repartit entre els protagonistes de l’exposició “sense imposicions”, com diu Contreras: personatges com els nuvis i els seus respectius pares, els convidats massa beguts o avorrits, els cambrers, el fotògraf, el capellà, les portes de l’església o el ram de flors. Complerts aquests requisits, els pintors han tingut plena llibertat creativa per “donar-li el seu toc personal i aportar una mirada carinyosa o irònica” a l’esdeveniment, explica Patricio. “Els de Dimarts del Llimoner ens hem aguantat tots aquests anys perquè hem respectat la creativitat de cadascú”, constata l’escriptor. La majoria d’obres, al retratar personatges, tenen un caire figuratiu, encara que s’hi poden observar immersions en l’abstracció com la de Carlos Soriano.

No les tenien totes, perquè coordinar 26 artistes és “realment complicat”, com diu Contreras, però el resultat del projecte ha estat molt satisfactori. “Ha quedat millor del que esperàvem, tothom s’ha superat i amb alguns ens hem endut grans sorpreses”, afegeix Patricio. En el seu conjunt, els 35 quadres de la mostra “El Casament” transportaran els espectadors als “milers de bodes que han hagut de patir”, tal i com bromeja Patricio. “El casament és un fenomen social, religiós, am un punt d’estridència, on les persones ens deixem anar”, constata el coorganitzador. “És sociologia pura i dura, i ens interessava reflectir-ho cadascú a la nostra manera”. La inauguració comptarà amb el crític d’art Pere Pascual, que presentarà l’exposició, i amb una petita posada en escena a càrrec de Sala Cabañes.

Popular i de qualitat
“El Casament” ha estat possible també gràcies a Caixa Laietana, qui els ha cedit l’espai i els editarà un catàleg de l’exposició. “Ens ho han posat tot molt fàcil”, destaca Contreras, lamentant que la mostra no es pugui veure en una sala municipal. “Fa 5 anys que a cap sala d’aquestes es pot veure l’exposició d’un pintor mataroní d’aquells que s’embruta les mans”, afegeix Patricio, en referència a l’aposta que l’Ajuntament ha fet per l’art de caire més conceptual. Com a resposta, el col·lectiu ha volgut, amb “El casament”, fer quelcom “popular sense perdre la qualitat”, com diu Patricio. “Estem cansats de conceptualismes que no interessen i que desincentiven el públic". 

La inauguració de la mostra anirà més enllà del component artístic i tindrà un punt festiu. Els artistes, amb el suport de Sala Cabañes, organitzaran una performance de la posada en escena de tots els preparatius previs a la celebració d'un casament. L'acte tindrà lloc a la plaça de Santa Anna amb l'arribada dels nuvis i la resta de convidats.

Inauguració: Dijous, dia 5 de juny. A 2/4 de 8 del vespre a la Sala d’Exposicions de Caixa Laietana

Etiquetes: