El Correllengua ja ha arribat a casa nostra. I tot i que Mataró no és el municipi que més activitats organitza també hi posa el seu gra de sorra. Segons comenta la presidenta de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua al Maresme (CAL), Juliana Bacardit, la voluntat de l'entitat és la de difondre un manifest a favor de l'ús social de la llengua catalana. Els actes d'aquesta primera setmana s'obren amb el debat que se celebra avui dimecres, dia 22, al programa Pantalla Oberta de Televisió de Mataró titulat La llengua i els mitjans de comunicació, que comptarà amb la participació del sociolingüista Miquel Strubell, el presentador de Flaix TV Salvador Lladó, el director de cinema Lluís Josep Comeron, el cantant Francesc Ribera Titot i la periodista Teresa Màrquez.
Bacardit defineix el programa d'enguany com a continuista respecte als anys anteriors, ja que l'associació considera que les activitats ja són prou variades. Mentre que el debat a l'emissora mataronina ja és un habitual del Correllengua, segons explica Bacardit, la novetat d'aquesta quarta edició són les rondalles per a escolars, que començaran demà dijous a la plaça Santa Anna a partir de dos quarts de quatre de la tarda, i s'aniran repetint al llarg dels propers dies en diverses places de la ciutat. L'altra incorporació d'aquesta edició és la conferència, La llengua i la música, que s'oferirà als instituts públics de la ciutat. La xerrada correrà a càrrec del cantant de Brams i mesclat, Francesc Ribera Titot', que a més del debat i la conferència, també oferirà una actuació a la sala Clap el proper dijous, dia 7. Sota el nom de Josep Maria Cantimplora, el cantant recupera el seu to reivindicatiu, tot reclamant l'autoria d'algunes peces musicals que assegura que li han estat robades.
Però les activitats del Corellengua no s'acaben aquí. El següent dijous, dia 30, es farà al Robafaves la presentació del darrer volum de l'escriptor Enric Larreula, Dolor a la llengua, i just després la projecció del film A la ciutat, de Cesc Gay, parlat en català. És tradició que entre els actes del Correllengua es faci una projecció de cinema en català per reivindicar l'ús de la llengua al cinema.
L'arribada de la flama
Tot i que els actes per la llengua estaran presents fins a mitjans d'octubre, la flama del Correllengua arribarà oficialment dissabte dia 2, en un acte institucional acompanyat per la lectura del Manifest, que enguany correrà a càrrec de Jason Brady, actor de la sèrie de TV3, El Cor de la Ciutat. Entre els actes d'aquesta mateixa jornada destaquen la cercavila de gegants i l'actuació castellera dels Capgrossos, entre d'altres.
Actes a la comarca
Cabrils, Vilassar de Mar o Pineda de Mar, són algunes de les tretze localitats del Maresme que participen en el Correllengua 2004. Concretament, un dels molts actes que s'han organitzat a la comarca és el sopar del dia 25 al Poliesportiu de Cabrera de Mar, amenitzat pel grup de Teatre Ameteur del municipi i la música de Bernat Canals.
D'altra banda, entre les activitats d'Arenys de Mar destaquen la conferència que Pere Mayans impartirà sobre la situació de la llengua catalana a l'Alguer, un tema que coneix ben d'aprop, i el xat per la llengua que l'historiador Jordi Bilbeny farà a través del diari electrònic vilaweb.com.
Vuit anys de Correllengua
La iniciativa del Correllengua, impulsada des de l'Associació Coordinadora per la Llengua Catalana (CAL), va néixer l'any 1997 amb la voluntat de defensar i promocionar l'ús de la llengua catalana, uns objectius que continuen vigents després de vuit anys. El tret de sortida a l'edició 2004 va tenir lloc el passat 4 de setembre, coincidint amb l'aniversari del les Homílies d'Organyà, els primers textos trobats en català. Al llarg d'aquests mesos, el Correllengua està recorrent gran part de les comarques dels Països Catalans, en un viatge que finalitzarà a Perpinyà el 6 de novembre.
Segons explica Bacardit, el passat mes de maig la CAL va constituir una nova delegació al Maresme. L'associació compta a Mataró amb més d'una desena de ciutadans que treballen a favor de la llengua. Esperem que el grup s'amplïi amb aquelles persones que ens vulguin ajudar a fomentar l'ús del català, desitja Bacardit.
Llegiu l'opinió de Pere Mayans