Una desena de novetats cinematogràfiques es projecten a partir d'aquest divendres a les sales catalanes. Entre elles, destaca la primera pel·lícula de ficció que dirigeix (i protagonitza) Russell Crowe, 'El Maestro del Agua', i 'La sombra del actor', un film protagonitzat per Al Pacino en el paper d'un actor en hores baixes. A la cartellera s'incorporen diversos títols espanyols: 'Murieron por encima de sus posibilidades', d'Isaaki Lacuesta, la comèdia romàntica protagonitzada per Quim Gutiérrez i Marta Etura, 'Sexo fàcil, películas tristes' i l'esbojarrada 'Como sobrevivir a una despedida'. Divendres s'estrena també el film d'animació canadenc 'La llegenda de Sarila', doblada al català i en VOSC.
'El Maestro del Agua' és una aventura èpica ambientada quatre anys després de la batalla de Gallipoli, a Turquia, durant la Primera Guerra Mundial. El granger australià Connor viatja a Istambul per descobrir què ha passat amb els seus fills, declarats desapareguts en combat. Connor, que en paral·lel forja una relació amb una dona turca, i aferrant-se a l'esperança i a l'ajuda d'un oficial turc, s'embarca en un viatge a través del país per descobrir la veritat sobre el destí dels seus fills.
Amb aquest film Russell Crowe s'estrena com a director de ficció, després de dues incursions prèvies en aquest terreny amb els documentals 'Texas' y '60 Odd Hours in Italy'. L'actor neozelandès, a més, és també el protagonista de la pel·lícula, el granger australià Connor.
Un altre veterà actor de Hollywood, Al Pacino, protagonitza el film 'La sombra del actor', que s'estrena aquest divendres als cinemes. La cinta és una adaptació de la novel·la de Philip Roth, que narra les penúries d'un actor sexagenari que perd sobtadament el seu do interpretatiu. Simon Axler (Pacino) rep molt males crítiques per la seva interpretació de 'Macbeth' en un teatre de Washington. Després d'això cau en una depressió que el porta a replantejar-se continuar en el món de la interpretació. Aquesta tragicomèdia fa un gir quan el protagonista, després de separar-se de la seva dona, ingressa en un centre psiquiàtric on coneix la Sybil, una dona ingressada per un intent de suïcidi que li canviarà la vida.
Una de les estrenes europees destacades de la setmana és 'La família Bélier', una comèdia francesa que ens presenta una família insòlita en què tots els seus membres són sords excepte una de les filles. Paula, de 16 anys, és el pal de paller del clan familiar, indispensable pels seus pares en el dia a dia per tirar endavant l'explotació de la granja. Louane Emera va rebre un premi Cèsar 2014 com a millor actiu revelació per aquest paper (la pel·lícula va estar nominada en sis categories).
Animada pel seu professor de música (que descobreix en ella un do pel cant) decideix preparar-se per la prova d'un concurs de ràdio nacional, un fet que podria suposar allunyar-se de la seva família, i que representa a l'hora un pas cap al món adult.
També des de França però amb un signe completament diferent arriba 'Girlhood' (res a veure amb la multimpremiada 'Boyhood' de Richard Linklater). Aquesta pel·lícula, amb 4 nominacions -però cap premi- en la mateixa edició dels Cèsar 2014, explica la història de Marieme (Diabatre Idissa), una noia d'un barri humil francès, sense perspectives a l'escola i oprimida pel seu entorn familiar i la 'llei' que imposen els nois del seu barri. La protagonista troba refugi i un gir en la seva vida en conèixer tres noies rebels que no volen seguir les normes. Aleshores es canvia de nom, de forma de vestir i abandona l'escola per ser acceptada al grup, confiant que aquest serà el seu camí cap a la llibertat.
Tornant als Estats Units, divendres s'estrenen dues cintes més procedents d'aquest país. D'una banda la cinta de terror 'La pirámide', del director de 'Maniac', Gregory Levasseur. La pel·lícula explota les malediccions lligades a les antigues meravelles del món, en aquest cas les piràmides d'Egipte i la maledicció del faraó, que segons la llegenda es venja de tots els aventurers que profanen les tombes sagrades. Un grup d'arqueòlegs nord-americans es veuen atrapats en una d'aquestes piràmides, on a més seran perseguits per esperits atàvics.
L'altra estrena amb segell nord-americà és la cinta de comèdia i acció -volgudament- comercial, 'Superpoli en Las Vegas', protagonitzada per Kevin James. La pel·lícula explica les extravagàncies d'un vigilant de seguretat que, durant unes vacances a Las Vegas, es veurà abocat a fer hores extra com a policia.
Animació en català
El cinema d'animació segueix sent un terreny propici per les estrenes doblades al català o en versió original subtitulada al català (VOSC). Aquesta setmana arriba als cinemes el film canadenc 'La llegenda de Sarila', i a Catalunya ho fa amb diverses projeccions en aquestes dues versions.
La llegenda de Sarila ens explica la vida d'una tribu d'esquimals de la tundra àrtica que es veu amenaçada per la desaparició de la caça. La dona del xaman de la tribu, incapaç de resoldre el problema, li explica la llegenda de Sarila, una terra sagrada on hi ha caça en abundància però on només poden anar els escollits pels déus. L'escollit per emprendre aquesta aventura és el jove Markussi, que ha començat a desenvolupar uns poders màgics que inquieten el xaman.
Completen les estrenes de la setmana tres comèdies espanyoles, això sí, amb poques similituds. 'Murieron por encima de sus posibilidades', d'Isaki Lacuesta, una comèdia esbojarrada amb què el director passa comptes amb els directius del Banc Central: cinc ciutadans normals destrossats per la crisi elaboren un pla per salvar l'economia espanyola i mundial consistent en segrestar el president del banc i exigir-li que "tot torni a ser com abans".
Un inacabable llistat d'actors coneguts participa a la pel·lícula: Imanol Arias, Raúl Arévalo, Bruno Bergonzini, Àlex Brendemühl, José Coronado, Eduard Fernández, Ariadna Gil, Bárbara Lennie, Sergi López, Carmen Machi, Harmony McElligott, Ángela Molina, Àlex Monner, Karme Málaga i Albert Pla.