Genís Mayola, el nou president del Foment Mataroní, té clar que el futur de l'entitat passa per convertir-se en una fundació i per crear un consorci amb l'Ajuntament per tal d'explotar l'espai conjuntament sense que l'entitat perdi la seva independència: «Això serà molt llarg de parlar, però la col·laboració és necessària perquè és difícil substitir». Mayola es manifesta en sintonia amb la idea, llançada pel president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, de potenciar al màxim les entitats culturals del centre de la ciutat -Sala Cabañes, Foment i Casal l'Aliança- des de l'Ajuntament sempre i quan cap de les entitats perdi la seva independència: «No podem hipotecar-nos de cara al futur. La meva filosofia és que la cultura ha de sortir de les reals inquietuds dels ciutadans i que el govern ha de ser un gestor econòmic que impulsi totes aquestes activitats», ha argumentat.
Precisament, de cara a avançar en aquest sentit, Mayola ha explicat que ahir dilluns cinc membres de la junta del Foment acompanyats del president i el director del Patronat de Cultura es van reunir amb el director general de Cultura Popular, Ferran Bello, per sondejar la Generalitat de cara col·laborar econòmicament en la necessària remodelació que necessita el Foment. La proposta amb que es treballa és convertir la sala gran en un teatre de 299 localitats en comptes de les quasi cinc-centes que té ara. Cap al setembre es podria encarar ja la signatura de l'acord.
Genís Mayola va ser escollit el 10 de juny nou president de l'entitat, substituïnt en el càrrec Manuel Vilatarsana, que l'ostentava des de feia quatre anys. L'arribada de Mayola a la presidència suposa un revulsiu per a l'entitat, que enguany celebra precisament el seu centenari, i s'emmarca dins una ampliació i renovació de la junta, on de moment s'ha incorporat Pere Solà, exregidor per Convergència i Unió. Mayola, que és soci del Foment de 1983 i està vinculat a l'entitat ja que Primavera per la Pau hi assaja des de la seva fundació, ha decidit acceptar la proposta de l'anterior junta amb la pretensió d'aportar un "petit gra de sorra" en la renovació de l'oferta cultural del Foment: "Hi ha molta cosa a fer, al Foment", ha manifestat. Mayola, que està fent el relleu com a director de Primeravera per la Pau amb Xavier Rodón, ha manifestat la seva voluntat d'ostentar el càrrec només durant quatre anys.
Cop de timó en la programació musical
El nou president és partidari de posar en solfa la programació temporal que durant el darrer curs han ofert conjuntament el Liceu de Barcelona amb el Foment ja que, al seu parer, en alguns casos ha estat una estafa: «No pot ser que per un concert d'amateurs, com el de les 7 paraules de Jesús en la creu, es pagui dos milions de les antigues pessetes. Hi ha hagut coses molt bones però altres han estat lamentables», ha assegurat. Segons Mayola, el Liceu ha de deixar de tenir l'exclusivitat de la programació. «La música no pot ser només clàssica, sinó que hi ha d'haver coses populars i ètniques, per exemple», ha comentat. Mayola assegura que la pretensió de l'entitat, de totes maneres, no és fer la competència al Monumental, ja que el Foment apostarà per artistes desconeguts i per joves valors. El nou responsable de l'entitat ha anunciat també que han començat els primers contactes amb la sala Clap perquè aquesta disposi d'un espai en el Foment pensat com una «casa de cultura popular».
El nou president del Foment aposta també per ampliar les activitats a l'àmbit teatral, amb una programació mensual basada en grups de teatre amateur del Maresme que coordinarà el grup de teatre propi de l'entitat, El Tramvia. El cinema, per la seva banda, quedaria com a assignatura pendent pel curs següent, tot i que el Patronat de Cultura s'ha mostrat molt interessat en recuperar l'espai cinematogràficament.
A un nivell més global, Genís Mayola aposta perquè el Foment segueixi obrint-se a totes les inquietuds culturals de la ciutat com ha anat fent els darrers anys: «El Foment des de fa un temps és independent de l'església i està obert a totes les entitats culturals», recorda.