-

ACN

El Foment mostra la lluita de Pasqual Maragall contra l’Alzheimer

El Foment Mataroní projecta aquest cap de setmana el documental Bicicleta, cullera, poma, que retrata la lluita personal de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall contra l'Alzheimer. Durant dos anys, un equip de periodistes ha acompanyat Maragall, que ha obert d'aquesta manera les portes de la seva intimitat per donar a conèixer la malaltia. Dirigit per Carles Bosch, 'Bicicleta, cullera, poma' recull l'experiència de la gent més propera a Maragall, la seva família, els metges i es completa amb l'experiència d'altres pacients que arreu del món i lluiten contra aquesta malaltia degenerativa.

Quan la tardor del 2007, Pasqual Maragall va anunciar que se li havia diagnosticat Alzheimer va assegurar que lluitaria perquè deixés de ser invencible i poder garantir una millor qualitat de vida als afectats. Per això, la creació de la seva fundació va ser un pas per aquesta lluita, que s'ha complementat amb l'elaboració d'una pel·lícula documental dirigida pel periodista Carles Bosch, que ha pogut acompanyar durant dos anys l'expresident de la Generalitat en el seu dia a dia enfrontant-se als efectes de la malaltia.

'Com li agradaria que fos aquesta pel·lícula?, li pregunta només començar el film el periodista. 'Divertida, i interessant', contesta Pasqual Maragall. Carles Bosch parteix d'aquesta premissa per construir 'Bicicleta, cullera, poma', un documental on es recull la visió més personal d'una figura pública com Pasqual Maragall que ha de conviure amb l'Alzheimer.

En roda de premsa de presentació del film, que arriba a la Secció Oficial del Festival de Sant Sebastià, però fora de competició, Carles Bosch ha explicat que han volgut limitar a aquests dos anys les gravacions perquè sovint, en el cinema, la malaltia ja s'ha tractat des dels tòpics, presentant un drama a partir de les experiències de familiars quan el pacient ja està en un estat avançat de la malaltia.

En canvi, 'Bicicleta, cullera, poma', que treu el títol d'una sessió amb la doctora que li fa recordar aquestes a tres paraules al seu pacient, vol tractar la malaltia amb 'naturalitat' i que serveixi, a la Fundació Pasqual Maragall 'd'eina' per difondre els efectes d'aquesta, de moment, malaltia invencible. Per Bosch, podia agafar desenes de casos però, creu que era més efectiu tractar-la des d'un punt de vista personal, i que tenir Maragall de protagonista era 'una gran fortuna'.

Etiquetes: