Fernàndez (esquerra) i Sella, durant la roda de premsa

V. B.

El MAC, un hereu de Can Xalant més modest i sense edifici propi

L'Ajuntament presenta un nou projecte d'art contemporani vinculat a la Xarxa de Centres d'Arts Visuals de Catalunya

Mataró Art Contemporani (MAC) és el nou projecte per promoure la creació en el camp de les arts visuals que ha presentat aquest dijous la direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. Nou, però amb moltes reminiscències al passat més recent. De fet, el MAC sembla un hereu clar del centre de creació de Can Xalant (clausurat a finals de 2012), amb dues diferències substancials: no té un edifici propi, com era la masia del Pla d’en Boet, i la partida pressupostària que requereix serà força inferior. A canvi, el projecte vol obrir-se plenament a la ciutat i que les obres d’art que en sorgeixin arribin de forma més directa al públic, fets que l’Ajunament considera que els gestors de Can Xalant no van tenir prou en compte.

Què és, en realitat, el MAC? Una iniciativa compartida per l’Ajuntament i el Departament de Cultura de la Generalitat, inclosa dins la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, de la qual també en formava part Can Xalant. En aquesta xarxa encara hi són projectes que sí mantenen seu pròpia, com el Tecla Sala de l’Hospitalet de Lobregat, el Fabra i Coats de Barcelona o La Panera de Lleida, entre d’altres. El MAC, en canvi, es vehicularà des de la seu de Cultura, al carrer Sant Josep, i els treballs que en sorgeixin s’exposaran a espais ja existents com Can Palauet, Ca l’Arenas o Can Serra.

L’Ajuntament té previst destinar-hi uns 75.000 euros, la quantitat equivalent a la seva inversió en arts visuals. La Generalitat disposa de 50.000 euros per a finançar tota la Xarxa de Centres d’Arts Visuals. El consistori hi posarà principalment l’estructura, i l’administració catalana finançarà les activitats. El MAC funcionarà com un centre de creació, amb un programa que promourà projectes d’artistes residents, tallers i workshops, amb artistes convidats, produccions i ajuts a la producció, beques i altres ajuts. Per altra banda, promourà exposicions per donar difusió al projecte i als artistes que hi participin. L’objectiu és que el MAC tingui un fort arrelament local, amb artistes de la ciutat i dels entorns, però també vol donar veu a creadors i professionals nacionals i internacionals.

Totes aquestes són, com a mínim, les voluntats d’un projecte que tot just s’acaba de presentar i que de moment és molt eteri. En la presentació d’aquest dijous, a càrrec del regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, i del director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat, Jordi Sellas, s’ha parlat molt d’intencions, però queda per veure en què es concretarà i a quina mena de projectes donarà cobertura.

Etiquetes: