Vídeo cedit per Televisió de Mataró

V. B.

El mataroní Marc Llacuna guanya el 3r Premi de Pintura Torres García

El jove pintor és el primer artista local que s'endú el guardó, que s'ha lliurat aquest dijous al vespre i que està dotat amb 9.000 euros

Per primera vegada en la curta història del Premi de Pintura Torres García, un artista mataroní s’ha endut el guardó. La tercera edició de la Biennal ha concedit el primer premi al jove artista mataroní Marc Llacuna (Mataró, 1973), per l’obra “CAT/ 122-09”, un acrílic sobre tela ple de línies laberíntiques i geomètriques, força característic dels treballs que ve realitzant en els darrers anys. El veredicte s’ha donat a conèixer aquest dijous, dia 28, durant la inauguració de la mostra amb les 40 obres finalistes del certamen que organitza l’associació Sant Lluc per l’Art, a la sala d’exposicions de Caixa Laietana. Llacuna, diplomat en Belles Arts a l’escola Elna de Barcelona, ha participat en 36 exposicions col·lectives i 7 d’individuals, a Catalunya i també a països com Itàlia, França, Portugal i Alemanya. En el seu currículum hi figuren guardons en diferents certàmens catalans, i l’any 2005 ja va rebre un accèssit com a finalista en la primera edició del Torres García.

L’obra guanyadora ha estat escollida per un jurat compost per Daniel Giralt-Miracle, crític d’art, historiador i escriptor; Francesc Rodón, crític d’art i de literatura; Julio Vaquero, pintor i dibuixant; Arnau Puig, historiador, crític d’art i fundador del grup Dau al Set i Pilar Vélez, doctora i professora d’Història de l’Art. Llacuna, visiblement emocionat a l’hora de recollir el guardó, va assegurar notar-se “desbordat” i incapaç d’explicar com es sentia. “Se m’escapa, no tinc paraules”. El pintor va apuntar que encara li “toca més la fibra” ser el primer mataroní que s’endú el premi. Tampoc es va mostrar molt disposat a analitzar la seva obra. “Vull que la gent la vegi tranquil·lament, com qui va a veure una posta de sol i no necessita que li expliquin res més”. Tot i així, va detallar que la peça ha estat fruit d’un treball “d’uns quatre o cinc mesos”, i que s’emmarca en una “evolució” personal i artística que li ha permès “explotar altres vies, formats, mides i materials”.

El jurat també ha guardonat cinc pintors més: la mallorquina Isabel Ferrer Tapia per l’obra “Sense títol”, la murciana Carmen Molina per “Sin gravedad”, el madrileny d’origen alemany Klaus Ohnsmann per “Furia”, la vigatana Dolors Masramon per “Into the world”; i una menció especial per al xilè afincat a Barcelona Pedro Escobar-Elorza per “Apoquinando – Mamquehue III”. Enguany s’han presentat un total de 239 obres. Els autors de les 40 obres finalistes tenen una mitjana d’edat de 41 anys i són de Catalunya, Almeria, Balears, Granada, Madrid, Múrcia, Navarra, València, Alemanya, Andorra, França, Polònia, Argentina, Xile i Uruguai. D’aquests, 30 resideixen a Catalunya. L’artista guanyador del 1r Premi Torres García-Ciutat de Mataró va ser el cubà Gustavo Díaz Sosa per la seva pintura "Tratan de flotar, son sus únicas esperanzas";. En la segona edició, el guanyador va ser Antoni Perna amb l’obra “Tardor”, que va passar al fons del Museu de Mataró, tal i com també passarà amb l’obra de Marc Llacuna.

Abans de la inauguració de la mostra amb les 40 obres finalistes, la sala d’actes de Caixa Laietana va acollir els parlaments de presentació i una conferència d’Antoni Perna, guanyador de la Biennal 2007 i director del centre cultural Tecla-Sala de l’Hospitalet de Llobregat. Perna va traçar un paral·lelisme entre la vida de Joaquín Torres García, pintor uruguaià que dóna nom a la Biennal pels lligams que va mantenir a Mataró, i Rafael Barradas, un altre creador uruguaià afincat a Hospitalet de Llobregat. Amics personals (i amb una destacada relació epistolar), Torres García i Barradas van tenir molt de pes en la conformació d’una cultura d’avantguarda a la Catalunya del primer terç de segle XX. També van prendre la paraula el president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau; el president de l’associació Sant Lluc per l’Art, Antoni Luís, i el cònsul d’Uruguai a Catalunya, Joaquín Píriz, molt vinculat al premi des de la seva creació i que enguany deixa el càrrec. Va tancar l’acte l’alcalde Joan Antoni Baron, que va preveure que la Biennal “no trigarà en donar el salt” per poder convocar també artistes de fora de l’Estat espanyol. A més, va avançar que “en poques setmanes” hi haurà “notícies importants” sobre el projecte de Museu d’Art que vol impulsar a la ciutat el publicista i col·leccionista d’art Lluís Bassat. 

Llegeix la crítica de les obres premiades, a càrrec de Pere Pascual



Etiquetes: