El fotògraf mataroní Ramon Manent protagonitza una exposició al Museu de Fotografia Contemporània de Torroella de Montgrí, gestionat per la Fundació Vilacasas. És una mostra doble, que comparteix amb el fotògraf Francesc Serra (1877-1967), un dels seus grans mentors, i permet conèixer a l'espectador els principals artistes catalans en el seu espai creatiu. Hi figuren nomes tan destacats com Miró, Guinovart, Tàpies o Rusiñol, mentre treballaven als seus tallers.
Partint de dues fotografies d'Albert Ràfols Casamada, una dels anys 50 i l'altre contemporània, construeixen una narrativa sobre el geni artístic de principis i finals del segle XX a Catalunya. Segons la comissària de la mostra, Glòria Bosch, la mostra "juga amb el factor històric i el contemporani" per mostrar els artistes en el seu espai més íntim: el seu taller. Les exposicions es podran visitar fins el pròxim 17 de març al Palau Soterra.
Si l'espai creatiu, el seu taller, defineix un artista, aquestes exposicions serviran als visitants per conèixer el costat més íntim de bona part dels artistes més representatius del segle passat i de l'actual en un recorregut "històric de l'art català". Les dues fotografies de Ràfols Casamada, separades en el temps, permeten, segons la comissària de les dues mostres, Glòria Bosch, "jugar amb el factor històric i el contemporani" per abordar els artistes en ple procés creatiu.
Bosch ha destacat que, tot i que les dues exposicions mostren "maneres diferents de mostrar els artistes", comparteixen una "proximitat i una calidesa" en la manera d'abordar-los pel fet que tant Serra com Manent van tenir accés a la intimitat del seu taller perquè van començar fent fotografies de la seva obra.
L'exposició de Francesc Serra
La mostra de Francesc Serra, 'L'artista al seu taller', consta de 42 fotografies seleccionades del fons que l'artista va llegar a la Fundació Vila Casas i que compta amb més de 50.000 instantànies. Sense seguir un ordre cronològic, l'exposició divideix el treball de Serra entre les temàtiques de plein air, pintor i model, dones, família i primers plans, entre d'altres. També aborda, igual que la exposició de Manent, com els artistes s'integren a la seva obra. Així, a les 42 fotografies hi ha figures com Joan Miró, Santiago Rusiñol, Isidre Nonell, Puig i Cadafalch o Torres Garcia.
Les fotografies de Ramon Manent
Amb enquadraments més tancats i una especial atenció pels detalls, Ramon Manent "descobreix els racons per a molts inaccessibles" que, gràcies a treballar durant molts anys fotografiant l'obra dels artistes, hi va tenir accés. De la mà de Manent podem entrar als tallers d'artistes consagrats del nostre temps com Guinovart, Tàpies, Perajaume, Vila-Grau, Subirachs, Llena o Arranz-Bravo. Per Manent, les seves fotografies demostren que els artistes, a banda de per la seva obra, també "es defineixen" per l'espai on creen. "Si de les meves fotografies treus els personatges, en trauríem una obra seva", assegura.
Ambdues mostres es complementaran amb una conferència emmarcada en el 12è Cicle d'Història i Humanitats, que tindrà lloc el 10 d'abril a dos quarts de vuit del vespre a l'Auditori del Palau Solterra.