El món de la cultura mataronina es va donar cita ahir dissabte dia 21 a la rehabilitada masia de Can Xalant, al Pla d'en Boet, per a inaugurar el nou centre de recerca, producció i difussió que començarà a funcionar el proper mes de setembre. Unes tres-centes persones entre polítics, artistes, gent del món de la cultura i desenes de ciutadans es van acostar a les noves instal·lacions per a poder visitar com ha quedat l'edifici després de les obres que s'hi han fet durant dos anys.
La majoria dels assistents es mostraven esperançats amb aquest voluminós projecte i comentaven la satisfacció que els produïa veure com un projecte llargament larvat -des de 1998, al Consell de Joventut de l'Ajuntament- podia veure finalment la llum i fer-ho amb el suport ferm de la Generalitat. Aquesta administració s'ha incorporat al projecte en els darrers mesos però finalment hi farà una aportació de 510.000 euros en tres anys amb la voluntat que l'espai esdevingui una referència a nivell català però també internacional.
Així, Gustavo Herraiz, membre d'Arcàdia Cafè Cultural i un dels promotors del projecte, apuntava que afortunadament en aquest període de gestació de set anys s'han respectat les idees inicials dels joves que van proposar desenvolupar-lo: "No només s'ha mantingut la idea inicial, que ja és important, sinó que la cosa ha anat a més. És una oportunitat per a la ciutat", deia. Herraiz posava èmfasi en la idea que el centre, tot i tenir projecció exterior, ha de servir bàsicament als interessos dels artistes locals.
Jordi Herreruela, de la Casa de la Música Popular, per la seva part opinava que el projecte era "necessari per a la ciutat" i que significava un revulsiu per una zona de la ciutat on hi ha ubicada la mateixa Casa de la Música i la zona del Rengle. De totes maneres, Herreruela va apuntar que des de la seva òptica el sistema de gestió de l'equipament proposat des de l'Ajuntament -semiprivat, en la línia d'"externalitzar" un servei- no és el més desitjable: "Nosaltres creiem que el projecte tindria més futur si una empresa privada coparticipés en el projecte conjuntament amb l'Ajuntament. Can Xalant no pot ser un departament més del Patronat".
Antoni Luís, president de l'associació Sant Lluc per l'Art, tot i mostrar-se a l'expectativa dels continguts que sortiran del centre, es felicitava de la vessant formativa del projecte: "M'agrada que es digui que hi haurà una part formativa, tot i que no sigui reglada". Luís es congratulava que la Generalitat hagués decidit apostar econòmicament pel projecte.
Entre els artistes, Perecoll es va mostrar "esperançat": "A Mataró històricament ens hem carregat generacions senceres d'artistes, a veure si ara la cosa canvia i els ajudem". I Domènec demanava ambició al nou centre i es mostrava també a l'expectativa: "Ara només hi ha l'edifici, falta veure què s'hi fa".
A l'acte hi van prendre part l'alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, la regidora de Joventut -la referència política del projecte-, Alícia Romero, i la comissionada de l'Institut de Creació i Pensament Contemporani del Departament de Cultura de la Generalitat, Berta Sureda, que substituïa la consellera Caterina Mieras. "Ara tenim davant nostre el repte més important, omplit de contingut Can Xalant, però estic segur que ho aconseguirem", va dir Baron. Sureda, per la seva banda, apuntava que segurament l'acció del centre es notarà a Mataró, però que en canvi a nivell català i internacional l'impacte serà més lent.
La inauguració va comptar amb l'actuació dels integrants de la companyia Trànsit, liderada per la mataronina Maria Rovira. L'escenificació, feta amb la música en directe que interpretava la part musical del grup, va tenir lloc a diferents indrets del pati de la masia.