El pessebrisme és una activitat que pren vida i pot ser observada des de múltiples prismes. Per a uns és la manifestació de la seva religiositat, per a altres una tradició pròpia del Nadal molt arrelada a la seva terra, o bé una oportunitat de desfermar la seva creativitat i deixar anar la imaginació per crear grans paisatges. Sigui com sigui, el món dels pessebres es manté molt viu en els territoris de parla catalana. Una mostra d’això és la vigorositat de les Trobades de Pessebristes de Catalunya i Balears, que enguany celebra a Mataró la seva 41na edició amb un amplíssim programa d’actes i un gran nombre de participants inscrits. La trobada té lloc aquest cap de setmana, malgrat que ja fa dies que s’han organitzat activitats al seu voltant. Entre les més destacades hi figura l’exposició Ara ve Nadal, que es pot visitar a l’Ateneu des del passat 26 de novembre, amb una gran mostra de diorames, figures històriques i un pessebre gegant de 80 m2. En tan sols una setmana l’exposició ha rebut més de 5.000 visitants.
L’epicentre de la trobada, però, se situa entre els dies 10 i 12 de desembre, amb més d’una vintena de cites programades. “És una trobada molt ambiciosa i plena d’actes, fruit de la perseverança dels pessebristes”, va explicar el regidor de Cultura, Sergi Penedès, en la presentació del certamen. Josep Codina, president de l’Associació de Pessebristes de Mataró, va destacar la col·laboració de nombroses associacions i entitats de la ciutat a la trobada. “S’hi ha sumat tanta gent que gairebé ens hem ofegat en projectes, i els actes s’encavalquen en l’horari”, va apuntar. Per exemple, l’associació SAnt Lluc per l’Art, que juntament amb l’IMAC promou l’exposició “L’art en el pessebre mataroní”, que es podrà veure a Can Palauet des d’aquest divendres. A la seu social dels pessebristes, a l’edifici de La Presó, també s’hi podrà veure el conjunt d’homenatge als figuraires i pessebristes commemoratiu de la 41na trobada, integrat per un mural de l’artista mataroní Joan Parés i un grup de figures de Lluís Carratalà, un dels grans figuraires del país.
El dissabte arrencarà amb una de les activitats estrella, la signatura de figures de Joaquín Pérez, un dels figuraires més reconeguts de l’Estat, procedent de Jerez de la Frontera. El mateix dissabte també destaca el taller de pessebres per a nens, en el marc de la Fira de Nadal. Diumenge serà el torn dels participants de la Trobada, en la qual hi ha més de 300 inscrits procedents d’arreu de Catalunya i de les Balears. A tots ells se’ls ha preparat un ampli programa que inclou visites a l’exposició de l’Ateneu, a la fira de Nadal, al conjunt dels dolors, al museu dels Armats i una visita guiada per Mataró, entre d’altres. L’objectiu de la trobada, però, és que hi participi tota la ciutat. “Hi està convidat tothom”, va explicar Codina. Per aquest motiu, també s’han organitzat propostes com l’actuació infantil de Rahmon Roma, amb l’espectacle infantil ‘Pas de pardal’, al Teatre Monumental. Diumenge també destaca la presència de l’escultor figuraire Josep Traité, que farà una demostració del seu talent a l’Ateneu.