La relació històrica de Mataró amb la indústria i l’artesania del vidre ha portat a la ciutat a ser la seu de la segona trobada d’artesania Catalonia, que se celebrarà els propers 16 i 17 d’octubre. Unes jornades organitzades bianualment per Artesania de Catalunya, organisme depenent de la Generalitat, que en aquesta ocasió reuniran professionals del sector del vidre i de l’artesania en general a la Sala d’Actes de Caixa Laietana. La trobada Catalonia, a més, comptarà durant aquest cap de setmana amb un seguit d’activitats complementàries per acostar aquesta disciplina artesana al públic en general. La presidenta de l’IMPEM, Alícia Romero, la directora d’Artesania de Catalunya, Gemma Amat, i el president de l’Associació Catalana d’Artesans del Vidre (ACAV), el mataroní David Gibernau, han presentat aquest dilluns la Trobada, la primera edició de la qual va tenir lloc a Terrassa fa dos anys i es va dedicar al sector del tèxtil.
“L’Artesania existeix, segueix viva i té una gran oportunitat per a renovar-se”, ha assegurat Amat, que reconeix que el sector “porta molts anys en crisi” però pot entrar en auge com un model de producció petit i basat en la qualitat i el prestigi “que respongui a la globalització i la massificació”. Amb aquestes paraules, Amat ha resumit la filosofia que impregna la trobada Catalonia: respondre als reptes que planteja la societat al món de l’artesania i a l’hora servir d’altaveu de la seva creativitat i capacitat de simbolitzar la cultura catalana. El dijous, dia 16, estarà dedicat integrament al món del vidre, amb taules rodones dedicades a les bones pràctiques del sector del vidre a Catalunya i a altres països i a idees i propostes d’acció cap al futur. L’endemà divendres, la jornada s’ocuparà de l’artesania en general, amb ponents com el director de Vinçon Ferran Amat o David Nielson, dissenyador i propietari d’un forn de pa, que establirà analogies entre l’artesania artística i l’alimentària.
Per al públic en general, les activitats més interessants es troben a “Alter Catalonia”, el programa d’actes del qual inclou dues exposicions (“L’eròtica del vidre a la sala d’exposicions de Caixa Laietana i la mostra de peixos de vidre a la pastisseria Uñó) i un seguit de demostracions de diverses maneres de treballar el vidre de manera artesanal, en què hi participaran artesans de diversos punts dels Països Catalans. Hi haurà un forn de vidre, es mostrarà la tècnica de vidre bufat, es construiran vitralls i es treballarà mitjançant un bufador. A més, també s’ha organitzat un taller infantil de treballs de decoració amb vidre.
Futurs projectes
Artesania 2008, l’ACAV i l’IMPEM volen que la trobada Catalonia 2008 serveixi d’impuls per "concretar altres activitats per mantenir els lligams de Mataró amb el sector del vidre”, tal i com ha destacat Alícia Romero. En aquest sentit, Gibernau ha destacat que l’objectiu de l’ACAV és convertir Mataró en “la seu d’una fira del vidre de referència”.