Toni Rodon

El Pailebot Santa Eulàlia arriba al Port de Mataró

L'arribada del vaixell centenari coincideix amb l'exposició del Rosalina, un pailebot mataroní

El Port de Mataró donarà demà dimecres dia 9 la benvinguda al Pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona. L'arribada, que es preveu a dos quarts de 6 de la tarda, és possible gràcies a la col·laboració entre el Museu Marítim de Mataró i el de Barcelona i serà oficiada per l'alcalde de Mataró Joan Antoni Baron.

El Pailebot de tres pals Santa Eulàlia es podrà visitar del 10 al 13 de març al port de Mataró en el marc de la xarxa La mar de Museus organitzada per ambdós museus i que integra diferents establiments culturals de la costa catalana. A més, es preveuen dues visites guiades pel proper dijous dia 10 i divendres dia 11 per a escolars en horari lectiu que es complementaran amb el material pedagògic corresponent. Pel que fa al públic en general, les visites lliures es faran dissabte dia 12, de 10 del matí a sis de la tarda, i el diumenge 13, de 10 del matí a una del migdia.

Un vaixell amb història
El Santa Eulàlia va inicar la seva història el 1919, quan va ser botat a la platja de Torrevella (Alacant) i batejat amb el nom de Carmen Flores, en honor de la filla de l'armador Pascual Flores. En els seus primers anys de vida va ser un veler pur, dedicat al comerç de cabotatge mediterrani, sobretot de mercaderies com cereals, fusta, sal i minerals.

El continent americà va ser el seu primer destí l'any 1921, portant sal i tornant carregat amb cereals. A partir dels anys trenta va anar passant per diferents propietaris fins que el 1996 va deixar de navegar. Just abans que s'iniciés el seu desballestament el va adquirir el Museu de la Marina i va permetre recuperar un dels darrers velers que fins fa poc solcaven els diferents mars i ocenas. Actualment, és propietat del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, que va iniciar la seva restauració al 1998.

En l'àmbit de la Mediterrània, pailebot fa referència a aquells velers que porten aparell de goleta, un tipus d'embarcació de mig tonatge, definit pel seu aparell cangreu, que consisteix a dotar cada pal d'una vela trapezoïdal envergada directament i que es remata, en la part superior, per una petita vela triangular anomenada escandalosa.

L'arribada del Santa Eulàlia es fa coincidir amb l'exposició del Rosalina Si el Santa Eulàlia vindrà per mar, el Rosalina és un altre pailebot fet a Mataró durant el mateix període que el vaixell barceloní i que es podrà contemplar a través d'una exposició. La mostra titulada “A tota vela per un mar de vapors. Rosalina l'últim vaixell de Mataró” es podrà veure des de demà dia 9 fins el proper 8 de maig a la sala monogràfica del primer pis del Museu de Mataró.

La presència del vaixell s'ha volgut fer coincidir amb aquesta presentació que donarà a conèixer ambdós vaixells, construïts per dedicar-se al cabotatge, una activitat que feien en aquella època velers, motovelers i petits vapors, connectant els ports del llevant espanyol, del sud de França, de les Balears i del nord d'Àfrica.

Per construir el Rosalina, l'any 1918 es van fer muntar expressament unes drassanes al passeig del Callao de Mataró. La mostra recull precisament els plànols d'aquestes drassanes, que es van desmuntar un cop fet el vaixell, i un plànol de situació amb la seva ubicació al passeig. Un recull d'articles publicats als diaris de l'època, que van recollir tot el procés de construcció de les drassanes i del Rosalina, com també la maqueta d'una goleta, completen una exposició produïda pel mateix Museu de Mataró, amb la col·laboració del Museu Marítim de Barcelona i l'Arxiu Municipal de Mataró.

Etiquetes: