El pintor Albert Alís és l'autor del Cartell de Les Santes 2015. L'obra s'ha presentat aquest dilluns, dia 4, a Can Palauet, en el marc del Plenari de la Festa Major. Alís, considerat un dels artistes plàstics més destacats de la ciutat, ha estat enguany el nom escollit per la Comissió d'Imatge de Les Santes per realitzar la que sens dubte és l'obra gràfica més comentada de l'any a la ciutat. Alís pren el relleu de la dissenyadora gràfica Regina Puig, autora del cartell de l'any passat.
El pintor mataroní s'ha decidit per recrear una figura de foc, en aquest cas el drac, imatge molt representativa de les festes populars catalanes. "Tenia molt clar que havia de sortir foc, perquè la festa és foc, soroll i el moviment que genera al seu entorn", ha explicat Alís. Aquest moviment també té molt de protagonisme en el quadre, amb les figures humanes que s'intueixen dansant a l'entorn del drac, i també amb la forma de les lletres. "El que més hi ha per Les Santes és moviment, a totes hores", ha dit. Alís també ha explicat que no ha dissenyat el cartell pensant en els posteriors aplicatius, com ara la samarreta. "Un cartell és un cartell, després ja vindrà el repte d'adaptar-ho a altres aplicacions, no m'espanta pas, ho aconseguirem", ha afirmat.
35 anys de trajectòria
Alís (Mataró, 1961), porta gairebé 35 anys de trajectòria, ja que va realitzar la seva primera exposició l'any 1981. Des de llavors ha mostrat la seva obra arreu de Catalunya i de l'Estat espanyol, i també a ciutats europees com Munic, Brussel·les, Gant, La Haia París. La seva obra es troba exposada a diverses sales i museus de Catalunya i ha estat premiada en nombroses ocasions. Centrada especialment en els paisatges urbans, l'obra d'Alís destaca sobretot per l'ús de la llum, el color i la composició, amb una atmosfera i una estructura sempre molt cuidades. "Sense llum no hi ha pintura, de la mateixa manera que sense so no hi ha música", explicava a Capgròs en motiu d'una exposició recent. Els seus olis i aquarel·les solen contenir força parts de blancs, que transmeten lleugeresa al conjunt de l’obra.
Romuald Gallofré, el fotògraf de 2015
D'altra banda, aquest dilluns també s'ha donat a conèixer qui serà el fotògraf de la Festa Major. El nom escollit és el del mataroní Romuald Gallofré, fotògraf de Capgròs. Gallofré treballa com a fotoperiodista al setmanari i al diari digital des de l'any 2006. Membre fundador de l'Associació de Fotògrafs Professionals de Mataró, també dirigeix l'agència de fotografia i vídeo UpuntQuatre. Gallofré pren el testimoni d'altres fotoperiodistes de la ciutat, com Sergio Ruiz o Quim Puig, que han rebut l'encàrrec de fotografiar Les Santes. El resultat del seu reportatge gràfic es podrà veure l'any següent a l'Ateneu de la Fundació Iluro; l'exposició d'enguany va a càrrec de la fotògrafa Xènia Sola.