La nova ubicació del festival Shakespeare, que va aixecar ahir a la nit el teló, va superar amb bona nota la seva prova de foc i va fer front amb èxit, fins i tot, a la “tempesta” dalt de l’escenari. Una adaptació plena de màgia i humor de La Tempesta a càrrec de la companyia d’Irina Brook va servir per estrenar el nou escenari del Shakespeare, ubicat a l’Hort del Campaner, darrera de Santa Maria. L’hort del Rector va ser el hall a l’aire lliure on es van aplegar els centenars d’assistents a la inauguració del festival, que arriba a la seva vuitena edició, la tercera que se celebra a Mataró, amb el repte de consolidar noves dates i emplaçament. L’hort del Rector, on s’ubica la barra de bar i una zona de taules on es pot sopar a la fresca en un àmbit acollir, i l’Hort del Campaner, on s’ha instal•lat la graderia i l’escenari, van ser ben valorats pel públic assistent, que va rebre amb més fredor el muntatge teatral que va estrenar el certamen.
La funció va començar amb pràcticament mitja hora de retard, quan ja feia bona estona que havien tingut lloc els parlaments inaugurals per part de la directora del Festival, Montse Vellvehí, el regidor de Cultura Sergi Penedès i l’alcalde, Joan Antoni Baron. Els tres van coincidir en destacar la nova ubicació del festival, un indret per “recuperar” i per “descobrir”. Ahir van tenir ocasió de descobrir l’Hort del Campaner i del Rector molts dels mataronins que van assistir a l’acte, entre els quals nombrosos regidors del consistori i representants de l’àmbit de la cultura, però també moltes de les persones que venien de fora de la ciutat. Entre els visitants no van faltar cares conegudes del món teatral, com ara els actors Àngel Llatzer, Clara Segura, David Selvas, Marc Martínez, el mag Lari o el director de teatre Oriol Broggi entre d’altres.
Un Hamlet lituà i un Rei Lear de l’Àsia central
La programació del Festival Shakespeare continua aquest dimecres, dia 14, amb una representació de Hamlet a càrrec del director teatral lituà Oskaras Korsunovas. Avui, però, el Shakespeare farà el salt al seu emplaçament de Santa Maria per traslladar-se puntualment al Teatre Monumental. El lituà Oskaras Korsunovas ha destacat al llarg de la seva trajectòria per realitzar adaptacions contemporànies de textos clàssics. Nascut l’any 1969 a Vilnius, compta amb un concepte de teatre propi que li ha valgut guardons com el Premi Europeu New Reality. Els seus muntatges també es caracteritzen per centrar-se en la realitat actual, el caos, la paradoxa, l’absurd i la fragmentació. Kornusovas arriba al Shakespeare amb el muntatge Hamletas, una versió intransigent, cruel i explícita de la gran obra de Shakespeare.
Aquest Hamlet i La tempestat d’Irina Brook són dues de les principals propostes d’un festival que ofereix programació cada dia fins diumenge. Dijous, dia 15, l’escenari de l’Hort del Campaner rebrà una altra de les propostes més exòtiques del programa, un King Lear que arriba de la mà d’Ovliakuli Kodakulijev, nascut a Turkmenistan i que resideix actualment a Uzbekistan com a refugiat. Si ja resulta peculiar el seu origen, encara ho és més la proposta teatral. Kodakulijev dirigeix l’actor Anna Mele, que assumeix tots els papers del Rei Lear d’una manera sorprenent. Amb tres pals de fusta representa les tres filles del rei, i amb un cullerot darrere del cap ja tenim el monarca. Una mostra de teatre primigeni.