Xavier Alomà

Elies Torres elogia els Premis Puig i Cadafalch

El destacat arquitecte eivissenc considera que aquest tipus de certàmens contribueixen a que les persones valorin més la feina dels arquitectes

El passat divendres, dia 12 de novembre, va tenir lloc a la sala d'actes de Can Palauet l'acte de lliurament de guardons de la desena edició dels Premis Puig i Cadafalch d'arquitectura i la primera edició de la Triennal d'Arquitectura del Maresme, que va venir precedit per una conferència a càrrec del destacat arquitecte eivissenc Elies Torres titulada “Reflexions disperses”.

“Certàmens com els Premis Puig i Cadafalch ajuden a que les persones valorin més la feina dels arquitectes, que requereix un enorme esforç i molta responsabilitat, ja que les nostres obres estan constantment en vista de tothom”, va dir Torres durant la xerrada, en la que va reflexionar sobre l'arquitectura actual, amb un llenguatge sovint imprecís. L'arquitecte va criticar l'excessiva espectacularitat i la falta de significat estètic d'algunes de les grans obres arquitectòniques dels darrers anys. “Sembla que les escoles d'arquitectura ja no tenen cap funció, que no exploten el talent dels seus alumnes, perquè últimament triomfen les construccions simples, sense qualitat ni control”. Torres també va voler posar èmfasi en la complexitat de l'arquitectura, afirmant que “són obres en les que hi intervenen molts diners i que han de ser molt discutides, ja que hi entren en joc elements socials, urbanístics o econòmics, a banda dels purament estètics”.

L'acte va estar presidit per l'alcalde Joan Antoni Baron i va comptar amb la presència del regidor d'Urbanisme Arcadi Vilert, el president de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya Jordi Ludevid i el representant d'aquesta demarcació a la comarca del Maresme Francesc Albardaner. L'edifici d'habitatges públics de lloguer per a joves situat al carrer Teià, en l'apartat d'arquitectura, i la restauració de la botiga La Confianza (dissenyada per Josep Puig i Cadafalch), en l'apartat d'intervenció en el patrimoni, van ser les obres triomfadores d'aquesta edició dels Premis Puig i Cadafalch. A la primera edició de la Triennal d'Arquitectura del Maresme, els premiats van ser el tanatori municipal d'Argentona i l'edifici d'habitatges públics de lloguer per a joves del carrer Teià, en la categoria de nova planta d'ús públic, la casa B de Premià i dos edificis plurifamiliars aïllats de Tiana, en la categoria de nova planta d'ús privat, el nou Parc Central de Mataró, en l'apartat d'espais exteriors, i Can Rei de Tordera, en la categoria d'obres rehabilitades. Cal destacar que el jurat va considerar desert l'apartat d'interiorisme d'ambdós certàmens.

Premis Puig i Cadafalch d'opinió

Enguany s'ha celebrat la primera edició dels Premis Puig i Cadafalch d'opinió, en la qual els ciutadans han pogut escollir la seva obra preferida en cada categoria a través d'una votació vehiculada a través de la web oficial de l'Ajuntament. En total, les persones que han participat en aquesta votació han estat 112 i els resultats també es van donar a conèixer a l'acte. Els edificis habitatge del sector 9 del Parc Central (illes III i VIII) van ser els més votats en l'apartat d'arquitectura; a la categoria d'intervenció en el patrimoni, la triomfadora va ser la rehabilitació d'un tram de muralla a l'edifici núm. 4 de la Baixada de les Figueretes; i, en l'apartat d'interiorisme, l'adequació d'un habitatge unifamiliar al carrer Sant Sadurní núm. 58 es va endur la major part dels vots.

Etiquetes: