Centenars de persones ballant sota l'aigua

V. B.

Els 20 anys de la Ruixada marquen una Nit Boja que tornarà a ser massiva

La gran nit de Santes cau en dissabte, cosa que fa preveure una gran assistència i que posarà a prova la "resistència" de la festa

La Ruixada, l’acte que tanca la Nit Boja de Santes, compleix enguany el seu 20è aniversari. Molt més que una discoteca a l’ús, s’ha convertit en un acte emblemàtic de la Festa Major. I això que l’acte té ben pocs secrets: aigua a dojo (tot i que cada cop menys, a causa de les restriccions), una selecció musical de qualitat discutible però que sempre funciona, i moltíssima gent amb ganes de refrescar-se i fer gresca després de passar-les canutes en el correfoc. Un acte que ha esdevingut massiu tot i els seus modestos inicis. L’any 1989 es va fer la primera experiència, a la plaça de l’Ajuntament, simplement amb dos aspersors i un equip de música de dos altaveus. Es volia acabar amb la costum dels veïns de llançar aigua des dels balcons durant la Nit Boja, a petició dels seus acalorats participants, perquè les figures en patien les conseqüències. Ben aviat la plaça va quedar petita i l’acte es va traslladar al Parc, on va prendre la forma que es coneix avui en dia.

La Ruixada, però, només és l’últim capítol d’una nit emblemàtica, segurament la millor del calendari mataroní, i que es preveu més massiva que mai. L’any passat va caure en divendres i ni s’hi cabia pels carrers del centre, però aquest any és la nit de dissabte. Això, però, no variarà la rutina de la jornada, que començarà com sempre amb el Desvetllament Bellugós. Una cita especial, ja que aquest 2009 es compleix el centenari del naixement de Gustavo Pascual Falcó, compositor del pasdoble El Bequetero, l’himne de Santes. Es repeteix la innovació tecnològica de l’any passat, la sonorització de la banda per evitar que tothom s’apropi als músics i a la família Robafaves. S’ha millorat el sistema de so, que l’any passat va funcionar prou bé però que no va cobrir totalment la Riera.

Correfoc amb múltiples convidats
Després de la convidada de la família Robafaves, animada per la música dels mataronins La Coixinera, s’iniciarà l’Escapada a negra nit, que recupera el seu recorregut habitual amb final a la plaça de l’Ajuntament. A més de les Diablesses, la Momerota i el Drac, enguany la cita comptarà amb multitud de convidats: la Draga de Cunit, el Garrafó de Premià de Mar, els Diables de l’Alforja, el Grup de Diables BAT de Tàrrega, els Diables Lucifers de Roquetes, les Gàrgoles de Foc de Banyoles i la Colla Vella Diables de Sitges. Ningú podrà escapar del foc. En finalitzar l’Escapada, els tabalers acompanyaran la gent cap al Parc, a la recerca de l’aigua purificadora de la Ruixada.

El Basilisc i els Diables de la Llàntia, "exclosos"
La Colla del Basilisc i els Diables de la Llantia, totes dues mataronines, no prendran part del correfoc de Santes, després d’haver-hi participat en els darrers anys. La comissió de foc, integrada per representants de les colles de foc oficials (la Momerota, les Diablesses i el Drac), membres dels Equips de Suport i tècnics municipals, ha decidit no convidar-los a l’Escapada a Negra Nit. Les dues entitats han denunciat a través d’un comunicat que se senten exclosos de la Festa Major mataronina, mentre que la mateixa comissió de foc ha convidat enguany fins a 8 agrupacions de diferents municipis catalans (cinc d’ells colles de diables). “Hi ha algú que té interès en què no sortim”, explica Jordi Cantallops, membre del Basilisc. Intenten trobar una justificació a aquesta exclusió, ja que de moment ningú els ha donat un motiu oficial, i consideren que res no ha canviat respecte a l’any passat, quan sí van ser al correfoc. “L’únic que se’ns ha dit des de l’IMAC és que, com que el correfoc cau en cap de setmana, hi ha colles de fora que estan disponibles”, afegeix Francesc Palau, també del Basilisc. Palau considera que en el correfoc de Santes “hi ha lloc per tothom”, com s’ha demostrat en les darreres edicions.