Dues imatges del Robafaves ple a vessar

Vern Bueno

Els Capgrossos plasmen els seus 10 anys d’història en un llibre

La llibreria Robafaves s'omple a vessar per a la presentació de ‘Pas a pas, pis a pis'

Gairebé un centenar de persones van deixar petita la Llibreria Robafaves ahir dimecres, dia 13, en la presentació del llibre Pas a pas, pis a pis, que repassa els intensos i tumultuosos deu anys d'història de la colla castellera Capgrossos de Mataró. Els tres autors de l'obra, Roc Canals, Paco Chiva i Lluís Martí, plasmen en les més de 250 pàgines i desenes de fotografies de Pas a pas, pis a pis (Edicions Cossetània), la projecció meteòrica de la colla, en un cas mai vist en la història dels castellers, així com les interioritats i els moments dolços i amargs que ha viscut el col·lectiu durant aquests deu anys. Des del seu naixement, l'any 1996, fins la tràgica mort de la Mariona Galindo (a qui està dedicat el llibre) i la meravellosa resurrecció de la Diada de Tot Sants de Vilafranca del passat novembre, el llibre repassa minuciosament la trajectòria dels Capgrossos, sense escatimar informació i dades.

L'acte de presentació va comptar, a més dels tres autors, amb la presència del president de la colla, Carles Guanyabens, i amb el periodista especialitzat en el món casteller i director de la col·lecció L'Aixecador (que ha editat el llibre), Xavier Brotons. El primer en prendre la paraula va ser Guanyabens, que va explicar que l'obra és “fruit d'un treball col·lectiu, com tot el que fem a la colla”. Guanyabens va destacar els dos anys de feina que han dedicat els autors a una tasca “força complicada, com és desgranar una dècada que s'ha viscut amb una intensitat bestial”. Segons el president de la colla, el llibre mostra a la perfecció que fer castells “va més enllà de construir figures humanes per convertir-se en un esforç col•lectiu amb molts valors darrere”. Per Guanyabens, Pas a pas, pis a pis és “la història d'un moviment social i cultural de gran rellevància a Mataró i el Maresme” i, a la vegada, “un petit tresor” per a tots els amants dels castells.

Rigor i sentiment
Per la seva part, Xavier Brotons, qui tracta el món casteller per al diari Avui, va destacar que manté una relació “molt especial” amb els Capgrossos. Després de recordar diversos moments de la història de la colla, com la diada de Les Santes de 1999 (“Mai havia vist tants castellers en una plaça”, va dir Brotons), el periodista va definir Pas a pas, pis a pis com “un llibre excel·lent, que combina a la perfecció rigor i sentiment”. Segons Brotons, la redacció és “implacable” i s'hi detecta “un lloable afany de precisió”, tot “sense caure en l'autocomplaença” i fugint de la “fredor d'uns notaris”.

Per últim, un dels autors, Lluís Martí, va apuntar que el llibre ha de servir perquè els mataronins i maresmencs “coneguin tota la feina que hi ha al darrere d'una colla castellera”, i a la vegada ha de ser un referent per als membres més joves de la colla, de cara a conèixer la història de l'entitat.